Skocz do zawartości

rada dotyczaca okrzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Wczoraj zostalam wtajemniczona w sposob walki z okrzemkami. Pan z zoologika nakazal: zrezygnowac z cotygodniowych podmian na rzecz raz na 3 tygodnie, zmniejszenie natlenienia akwa poprzez przykrecenie pracy filtra, w ramach tego ze mam roslinki to dodanie nawozu. Reasumujac wg tegoz akwarysty okrzemki najszybciej ustepuja po podduszeniu ich :shock: ciekawe czy rybki by to zniosly?

Czy moglibyscie sie do tego ustosunkowac? Bardzo mi na tym zalezy :D

pozdrawiam

Opublikowano

Wręcz odwrotnie, okrzemki występują raczej w początkowych fazach dojżewania akwarium. Ich pojawienie się jest oznaką, że akwarium dojżewa i zaczyna żyć:) Razem z ich zakwitem może pojawić się także zmętnienie wody wywołane pływającymi glonami. Z czasem to jednak samo ustępuje, woda robi się klarowna, a na miejsce okrzemek wchodzą piękne zielone glonki.

Teoria Pana z zoologicznego bardzo odskakuje od tego co stosuje w praktyce, a także tego co się tu na forum nauczyłem.

Najtrafniejszym właśnie sposobem jest mocne natlenianie wody, cotygodniowe podmiany i nawet gdy zakwit jest mocny i panuje męetność totalna kilkudniowe wyciemnienie zbiornika.

Jednakże okrzemek nie da się wyeliminować i nie wiem czy jest to wskazane.

Jak na początku pisalem to kolejny krok dojżewania akwarium i z czasem same ustępują.

Opublikowano

pozdrawiam

Może taką informację uzyskałeś w sklepie rybnym, anie zoologicznym...

To po prostu paranoja jacy "profesionaliści" zajmują się akwarystyką w sklepach.

Opublikowano

pozdrawiam

Ja raz u jednej pani z zoologa a raczej jak ro Rafał napisal z "rybnego" [choć w sklepie miała akwa 450 l z Malawi] usłyszałem taki tekst:

"ja to doskonale wim kiedy wode nalezy podmieniać, bo jak ten żółty [chodziło o yellowa] tak dziwnie pływa i sie kiwa to już czas, a wode to wylewam do ogrodu, wie pan jak po tym rosna róże"

więc jak widac ta specjalistka podmienia wode jak ryby sa juz podtrute i ledwo zipią a że róże dobrze rosną to nie dziwoto bo taka "gnojówka" to niezły nawóz i z tym to sie nawet zgadzam.

Opublikowano

Jajć ale mi Pan nagadal :oops: Zostalam przy cotygodniowych podmianach i dokupilam nawoz do roslin zeby mi nie marnialy.

Jednym slowem: kupywac u Pana -tak, rozmawiac- nie :?

Pozdrawiam Jola[/code]