Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakładam akwarium o wymiarach 120x50x50h, czyli standardowe 300l.

Przedstawiam obsadę, którą chciał bym hodować.

1)Melanochromis Maingano 1+4/5

Labidochromis Caeruleus Yellow 1+4/5

Iodotropheus Sprengerae 1+4/5

2)Pseudotropheus Ndumbi Res Top 1+4/5

Melanochromis Maingano 1+4/5

3)Metriaclima Estherae Super Red Minos Reef 1+4/5

Czy jest ok?

Rybki mają się dobrze czuć, ale akwarium musi być dekoracyjne, więc zależy mi aby były barwy: niebieskie, żółte i pomarańczowe/czerwone.

Opublikowano

Więc trójka odpada. Co z dwójką?

A co z taką obsadą:

4)Labidochromis Hongi Super Red 1+4/5

Czy wogóle dwa gatunki Labidochromisa mogą być w jednym baniaku?

Opublikowano

Co do brugiej obsady to Pseudotropheus Ndumbi Res Top według danych jest pysiem roślinożernym i nie pasuje do L yellowa. Taka sama sytuacja przedstawia się w obsadzie nr4 gdzie L hongi nie bardzo pasują żywieniowo z L yellow

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeszcze pomarudze. :D

A co jeśli w propozycji nr 2 i 4 Yellow wymienić na Metriaclima sp. msobo "Magunga" lub na Melanochromis Auratus? Czy będzie prawidłowo?

Czy można również w propozycji nr 1 Yellow podnienić na Metriaclima sp. msobo "Magunga" lub na Melanochromis Auratus?

Opublikowano

Jeżeli wymienisz yellowa a dodasz w jego miejsce M msobo magunga. Obsada powinna być dobra. Co do auratusa to może poczekaj z tą rybką, jest on strasznie agresywny.

Nie znam tej rybki Pseudotropheus Ndumbi Res Top i nie wiem jak jest z agresywnością. Wielkością nadawałby się do Twojego zbiornika, wiec możesz spróbować z M msobo magunga i maingano. Osobiście jestem przeciwnikiem wrzucania L hongi do 120cm a tym bardziej przy trzech haremach, także nie polecę obsady nr 4.

Reasumując

Obsada nr1

Nr2

M msobo magunga 1+4

M maingano 1+4

Pseudotropheus Ndumbi Red Top1+4

Nr3

M maingano

M msobo magunga

L yellow

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli pozwolicie podepnę się pod ten wątek aby nie zakładać nowego. Jestem w trakcie kompletowania identycznego zbiornika i skłaniam się również ku proponowanej tutaj obsadzie nr1, czyli:

docelowo chciałbym mieć 1+4 wszystkich 3 gatunków, podpowiedzcie mi proszę po ile szt. maluchów kupić na początek ?

czy ewentualnie można rozważyć wymianę Iodotropheus Sprengerae na AULONOCARA FIRE FISH ? choć z tego co czytałem to raczej dla FF za mały ten zbiornik, jak sądzicie ?

• 1 miesiąc temu...