Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Styropian jak i mata dobrze się sprawdzi pod akwarium. A w akwarium pod kamienie i piach styropian i będzie ok.

U siebie mam matę 9mm. Pod kamlotami styropian 2cm

Opublikowano

Styropian będzie ok , ale nie grubszy niż 1cm i staraj się znaleźć dość twardy. Za gruby styropian wcale nie jest dobry. U mnie akwarium 500l stoi na 1cm styropianie i styropian prawie wogóle się nie ugiął więc mata 9mm na pewno się nie ugnie.

Opublikowano

Ja pod akwarium 576l mam twardą piankę pod panele 12mm. Nic się nie dzieje, nic się ugina.

W akwarium pod kamieniami i piachem mam tą samą piankę i też nic się nie dzieje.

Opublikowano

Konradmk, pamiętaj że ten ciężar (mimo iż wydaje się duży) rozkłada się na dość sporą powierzchnie dna akwarium. Także nacisk na cm2 wcale nie będzie tak duży jakby się wydawało. Myślę ze mata 9mm spokojnie dałaby radę, jeśli oczywiście powierzchnia szafki nie jest powyginana. Dociskając kciukiem na tą matę wywołasz większy nacisk na cm2 niż stojące na nej akwarium. U siebie pod akwa o powierzchni dna 80x40 kupiłem piankę dostępną w sklepach zoologicznych. Naciskając palcem zgniatała się całkowicie. A jak akwarium o wadze koło 85 kg na niej stoi, to wydaje się jakby nic na niej nie było. Z boku mogę ją wciskać, bo nie jest zgnieciona ciężarem zbiornika.

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.