Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Ooo dobry temat nie będe zakładałl kolejnego tematu o obsadzie do 72ol no tego jest więc podepnę sie tu...

A więc ile i co?

Chce by w akwarium na 100% były labidochromis yellow i do tego coś na 100% niebieskiego....

I teraz dalej albo pozostac przy tych dwoch gatunkach i więcej kupić haremów... jeżeli tak to ile czego...

Albo zrović akwarium dla małej kolorowe np 4 gatunki po haremie z każdego koloru np żółty, niebieski, czerwony i biały czy tam jaki kolwiek inny 4ty kolor....

Jeszcze troche zejdzie mi do kupna tych ryb ale wiadomo każdy gayunek może mieć inne ulubiobe wymaganua to już tetaz chciałbym im wszystko przygotować...

Oczywiście żeby sie nie pozabijały albo jak najmniej biły te gatunki między sobą....

Opublikowano

Jeśli nie chcesz żeby się zabijały to Yellow będzie dobrym wyborem. Do tego Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano (tutaj z tym zabijaniem już może być różnie w zależności od charakteru ryby, która będzie dominować) Z czerwonego mogę zaproponować Ci Iodotropheus Sprengerae, czyli dokładnie taką obsadę jaką mam ja ;), a że akwarium masz zacne (przynajmniej jak dla mnie) to do tego mógłbyś dorzucić Pseudotropheus Acei, to spora, bardzo ładna i spokojna ryba. Co do układów to na Twoim miejscu spróbowałbym w układach Yellow 1+4, Maingano 1+4, Sprengerae 2+6 i 10szt. Acei, powiedzmy 3+7...

Opublikowano

po zobaczeniu tej obsady to nawet nawet...

jeszcze brałem pod uwagę;

Pseudotropheus demasoni czy saulosi

Pseudotropheus flavus

Labidochromis sp. mbamba Mbamba Bay

Twoja propozycja nawet dobra więc może i bym ją tak zostawił ale ten Iodotropheus Sprengerae tak nie za bardzo raczej coś bardziej czerwonego jak:

Aulonocara fire fish

czy

Aulonocara red rubin

Opublikowano

Fire fish to sztuczny twór, nie ma go w Malawi więc nie będzie tu raczej polecany ;) Demasoni to po 1 roślinożerca i nie pasuje do Yellow, po 2 jest solidnym agresorem, a tego nie chciałeś ;) Saulosi nie proponowałem bo z Yellow, moim zdaniem będzie za dużo żółtego (żółte samice Saulosi). Flavus to agresor, jak Demasoni, a Mbamba niby ok, ale nie wiem jak z wyglądem samic... Co do Aulonocary w ogóle, to ryba o innym charakterze niż ryby z grupy Mbuna, jest spokojniejsza i przede wszystkim stricte mięsożerna więc odpadają ryby o wzmożonej agresji i te wszystkożerne, poza tym Aulonocary mają niezbyt piękne samice, piękne są tylko samce... ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

i właśnie po to pytałem co i jak z obsadą by czegoś nie zepsuć...

dzięki a więc napewno bedą yellow i wymienione Maingano...

co do rdzawych się zastanowię na żywo może mi bardziej dopasi...

no i jak znajdę to te acei też wylądują w zbiorniku ;)

acei luwala czy ngara??

Opublikowano

yellow kupie tutaj i maingano....

a w kwietniu będę w polsce to może acei i rdzawe kupie w polsce :)

bez obaw wszystkie będą tylko pytanie jak duże są acei jak urosną?

• 1 miesiąc temu...