Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W rodzaju Psudotropheus było bez liku rewizji i obawiam się , że będzie jeszcze sporo bo tak naprawdę ten rodzaj to taki swoisty śmietnik w który wrzucane są ryby, których nie można wrzucić gdzie indziej. Swego czasu postanowiliśmy używać nazewnictwa stosowanego przez Koningsa i tego się trzymamy. Dlatego też uznajemy, że istnieją 2 gatunki w których nazwie można znaleźć określenie ornatus a mianowicie określane jako Pseudotropheus sp. elongatus ornatus oraz Pseudotropheus sp. elongatus ornatus Tanzania. Ten pierwszy występuje właśnie w północnych rejonach wyspy Likoma i zapewne w handlu pojawiła się tylko jeszcze jedna nazwa handlowa, pod którą kupiłeś ornatusa z Likomy.

Opublikowano
Późny odzew, ale Flavus to nie elongatus.

Myślę że ten Pseudotropheus elongatus flavus z listy malawi to nie to samo co Pseudotropheus flavus z czerwonej listy zagrożonych gatunków.:)

Opublikowano
Myślę że ten Pseudotropheus elongatus flavus z listy malawi to nie to samo co Pseudotropheus flavus z czerwonej listy zagrożonych gatunków.:)

Niewątpliwie jest to zagadka. Kiedyś już poruszyliśmy temat tej ryby i kwestii "czystości gatunku" oraz odłowów kontrolowanych na terenie Parku Narodowego. Ja co prawda nie robiłem zakupu w hodowli, ale w bardzo dobrym i sprawdzonym źródle. Wnikliwie obserwuję swoje sztuki i na ten moment nie wyłapałem odchyleń od wzorca, ale poczekam aż dorosną, a w szczególności poczekam, aż dorośnie ich potomstwo :-).

Opublikowano

Widzę że interesuje Cię ten gatunek, jest ciekawostką. Na tym forum opisał tę rybę między innymi Grygiel, twierdzi że samiec ma wymiar 10-12 cm. Ja natomiast czytałem opis Stauffera z 1988 r, twierdzi że samiec Flavusa dorasta do 9 cm (może tu tkwi różnica). Opisy Stauffera są dla mnie wiarygodne gdyż jest ichtiologiem (stypendysta Malawi) a jego zainteresowania to zagrożone gatunki tego jeziora. Z tego co pamiętam szacował że w Malawi występuje 1000 do 1500 ryb z tego 500 opisanych (ale to już nie na temat).

pozdrawiam;)

Opublikowano
Na tym forum opisał tę rybę między innymi Grygiel, twierdzi że samiec ma wymiar 10-12 cm. Ja natomiast czytałem opis Stauffera z 1988 r, twierdzi że samiec Flavusa dorasta do 9 cm (może tu tkwi różnica)
Różnica wynika pewnie z tego że, jeden podał rozmiar do jakiego dorasta w akwarium a drugi w jeziorze. Bardzo wątpię, że mowa tu o różnych rybach. W ostatnim habitacie Ada jest jako Pseudotrpheus flavus i tego bym się trzymał, choć budowę ma elongatusową ;)
Opublikowano

Flavus dawniej ( Dinghani) kiedyś był klasyfikowany jako pseudotropheus karłowaty jego wymiar wynosił około 7,5 cm. Na zagrożonej liście IUCN wynosi w akwarium max 8.5 cm . Dla mnie wymiar 12 cm to trochę dużo.:D

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
False to synonim pseudo, czyli fałszywy.Dotyczy ono nazwy Pseudotropheus czyli fałszywyTropheus.

A ryba o której piszesz to zwykły "elongatus ornatus" a nie żaden false...

Nie udziwniaj proszę.

Trochę późno ale nie dawała mi spokoju nazwa tej ryby. Opisywał ją Ad. Konings 1992r ,

Pseudotropheus Zimbabwe Felsen

Pseudotropheus Mara Felsen.

Pierwszy elongatus to Yelow Tail, pod taką nazwą występuje obecnie:p