Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że warte jest przemyślenia i zapodania 1calowych rurek przed pompą. Z wkładami mechanicznymi kombinuj jak Ci pasuje ;-).

Pompa bajka - też chcę taką ;-).

Opublikowano

No zobaczymy jak bedzie chodzic.

Jak robic to porzadnie;)

Mysle że przed pompą dam rurki calowe i korpusy też a za pompą 3/4 cala.

To jaki masz projekt stan tego narurowca jak tamten jest nie ok?

Opublikowano

Zrób takiego narurowca jakiego narysował Ci krzysiek2301 jest OK. Z denitryfikacją daj sobie spokój bo z nią różnie bywa.W dwa dodatkowe korpusy na baypasie dasz purigen i jeden zostawisz pusty na w razie ,,wu" np. węgiel czy phosoguard.

Opublikowano

Żeby denitryfikacja działała ok, potrzebny jest bardzo mały przepływ ze sporym złożem bakterii. Przepływ "kropelkowy" chyba należało mieć z tego co pamiętam. Przy zachwianiu przepływu można wytruć obsadę w akwa. Poczytaj o denitryfikatorach bo może na dzień dzisiejszy jest już coś nowego w temacie (ja interesowałem się tym dość dawno).

Opublikowano

W przypadku denitryfikacji o której ja mówię ,( jest ona oparta na wkładzie denitrate seachemu(link na dole postu) + bakteriie beztlenowe azoo), nie potrzeba przepływu kropelkowego, a przepływ rzędu 100-200l/h. Jednakże jak na razie mam ten wkład od ponad miesiąca i no3 spadło z 20mg do rzędu 5-10mg. Żeby mieć pewność, że zadziała denitryfikacja potrzeba mi jeszcze jednego testu bez jakichkolwiek podmianek wody i sprawdzić czy działa denitryfikacja.

link do denitrate seachem

http://www.rybarium.pl/seachem-de-nitrate.html

Do Krzysia. Nie chcę Cię narażać na koszty zakupu w/w wkładu jeżeli by sie okazało, że denitryfikacja nie zaskoczyła, a z nią różnie bywa.