Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no postaram sie to ustawić do poziomicy ale ja mam mate a nie styropian pod akwarium

Mata może być byleby baniak nie stał na gołym blacie.

Opublikowano

Krzys nie nadaje się ponieważ strasznie zagłusza przepływ i to znacznie.

Może być coś innego ale tonącego a zarazem lekkiego ( nie piach). Chodzi o to, że purigen nie potrzebuje dużego przepływu żeby zaczął lekko falować ( około 100-200l/h) i w ten sposób będziesz widział jaki masz przepływ ( tak na oko), a tak nie będziesz miał żadnej kontroli nad przepływem( a to ważne jest przy denitryfikacji).

Opublikowano

Krzyś jeden nie wystarczy na 450l bo tam wejdzie 1l denitrate. A ta ilość to na 200-400l wody w zależności od ilości ryb itp.( tak jak Ci pisałem jeżeli nie masz problemów z no3 podmiankami jest ok to możesz dać sobie spokój z tą denitryfikacją).

Drugie pytanie.

Nie wiem nie stosowałem i nie mam zamiaru , wkłady sznurkowe działają bez zarzutu.

Opublikowano

ale wkłady sznurkowe wiecej kosztują i mowili ze zmniejszaja bardzo przepływ. a skoro litr jest na 400 to powinno byc dobrze. no nie jakichs problemów z no3 ale skoro moze by byc lepiej to czemu nie

Opublikowano

Poczekaj z ta denitryfikacją. Przez ponad tydzień będę testował jak działa i jak za działa to dam znać. Nie wiem kto tak mówi ale ja daję na pierwszy tydzień cały sznurek 100micronów , a po tym czasie odwiązuję część brudną i reszte pakuje do korpusów na następny tydzień i wsio jest ok!

Każdy niech po swojemu kombinuje ;-) !

Opublikowano

Krzychu będę trzymał kciuki za Twój projekcik.

Nie chcę się wypowiadać na temat filtracji narurowej ponieważ sam raczkuje ;) widzę jednak, że masz dobrego mentora :D Stan ma wiedzę. Czekam na postępy w modernizacji, Twoje spostrzeżenia i uwagi. Takie kroki się chwali bo trzeba się rozwijać i iść do przodu.

Pozdrawiam,