Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam baniaczek 240l .Od kilku dni woda jest brzydka -mętła :( Nie wiem czy to wynikia z dużej ilości pokarmu dla moich rybek czy to może jakieś glony ?Napowietrzam na maxa od poniedziałku ale bez efektu , może dokupic jakiś preparat ? Proszę o pomoc ! :confused:

Opublikowano

Witaj

Powiedz mi co mamy Ci odpisać, odpowiedzieć. Jak my nie wiemy podstawowych informacji. Parametry wody, od kiedy ten baniak stoi, czy przebiegł odpowiednio start tego akwa. A po za tym ile karmisz że piszesz o dużej ilości. Postaw się w naszej sytuacji, nie możemy wróżyć z fusów. A może jakieś zdjęcie?

Opublikowano

Parametry wody :

pH - 7,8

KH - 8

GH - 19

NH3 - 0

NO2 - 0

Baniak stoi już prawie pół roku , nie miałem problemów wcześniej z wodą

Obsada to:

Red red 8szt

Filtr zew Jbl e901 wewnetrzny 1000l/h nie wiem co za firma :( grzałka 200w ,oswielenie t8 jedna swietlowka optic blue

Opublikowano

Niby parametry są ok. Na pierwotniaki też bym nie stawiał, no chyba że są, zaciemnienie całkowite i dobre napowietrzanie przez około 3 dni. Może i faktycznie za dużo karmisz tak jak napisałeś. Zrób głodówkę dwa dni pysiom się nic nie stanie. Zrób też podmiankę około 30-40% i zobaczysz czy coś się zmieniło. Według mnie masz też za słaby filtr wewnętrzny. Zwiększyłbym ten filterek do wydajności minimum 1500l/h+ gąbka a najlepiej 2000l/h +gąbka.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie mam już pojęcia o co chodzi, powyciągałem już nawet wapienie z akwarium , został sam piach i rośliny (kryptokoryna i anubias) i oczywiscie ryby :( Ten filtr wewnetrzny co mam to mi taki rozpierdziel robi a Ty twierdzisz ze musze kupic mocniejszy ? kurcze , ciężko będzie ale coś pomyśle nad nowym filtrem .

Głodówka i koc na akwa , zobaczymy za dwa-trzy dni :(

Opublikowano

meszek, większy filtr? W naparstku 240l ? w 375l miałem unimaxa500 który ma realnie 1000-1500l/h i dawał spokojnie rade. Przecież 2000l/h w 240l to zrobią taką pralkę, że ryby będą przyklejone do szyby jak postacie w kreskówkach podczas hamowania :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
meszek, większy filtr? W naparstku 240l ? w 375l miałem unimaxa500 który ma realnie 1000-1500l/h i dawał spokojnie rade. Przecież 2000l/h w 240l to zrobią taką pralkę, że ryby będą przyklejone do szyby jak postacie w kreskówkach podczas hamowania

To chyba nigdy nie miałeś 120cm akwa dlatego tak napisałeś. Ale cóż widocznie wiesz lepiej. Poczytaj proszę forum o filtracji do 240 i zobaczysz jakie filtry są polecane i jakie są opinie użytkowników. To nic nie kosztuje a trochę czasu no i edukacja. A po za tym chyba to nie jest wątek do pisania o osprzęcie