barpiotr Opublikowano 9 Lipca 2013 #1 Opublikowano 9 Lipca 2013 Nareszcie udało mi się zamówić zbiornik, teraz mam jeszcze dylemat co do obsady. (chciało by się mieć wszystko) Akwarium 120x50x50cm 300l proste Lampa NLT5-1200 2x54W T5 [120cm] JBL CristalProfi e1501 GreenLine (biolog + prefiltr) AQUAEL COMFORTZONE (300W) Dokładać jeszcze filtr wewnętrzny? Obsada (tu mam dylemat): Iodotropheus sprengerae Cynotilapia afra Cobwe --- gatunek wiodący 2+5 Pseudotropheus elogantus mphanga Pseudotropheus saulosi Melanochromis johannii Co polecacie do afry (co najlepiej będzie pasować)? W jakim zestawieniu (2 czy 3 gatunki)? Cytuj
Slawek-meszek Opublikowano 9 Lipca 2013 #2 Opublikowano 9 Lipca 2013 Witaj Powinieneś dołożyć filtr wewnętrzny + gąbka o przepływie 2000l/h Tu jest praktycznie wszystko napisane poczytaj proszę http://forum.klub-malawi.pl/podstawowy-osprzet-filtracyjny-t20673.html Co do obsady uważam że trzy gatunki spokojnie możesz trzymać Polecam Cynotilapie cobwe, Metraclima calianos, Metraclima msobo Magunga i tu jest bardzo dużo informacji co do obsad. Warto poczytać może coś innego wpadnie w oko:-) http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html Cytuj
pablojogi Opublikowano 9 Lipca 2013 #3 Opublikowano 9 Lipca 2013 ja polecam przed kubłem korpus narurowy ze sznurkiem 100 micronów, a w akwa dobry cyrkulator np. jvp 101 3000l/h powinno dać radę, obsada podobnie jak wyżej tzn. 3 gatunki ale poczytaj bo cieżko coś doradzić każdy ma inny gust w tym temacie:-))) Przypominam że to dział o obsadach a nie o filtracji, kolejne OT trafi tam gdzie jego miejsce Cytuj
barpiotr Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor #4 Opublikowano 12 Lipca 2013 Decyzja padła na: Cynotilapia Afra Cobue 2+5 Metriaclima sp. Msobo Magunga 2+5 Iodotropheus Sprengerae 2+5 Jeszcze pytanie co do ilości, czy powyższy układ będzie w porządku? Cytuj
Perez666 Opublikowano 12 Lipca 2013 #5 Opublikowano 12 Lipca 2013 Ryb za dużo na ten litraż.Nie utrzymasz po dwa samce z gatunku(mało prawdopodobne). Celuj w układ : afra 1+3 msobo 1+5 sprengerae 1+3 Samice afr są mało atrakcyjne, więc nie potrzeba ich tyle ładować do zbiornika. Cytuj
tomaszr2005 Opublikowano 12 Lipca 2013 #6 Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam Zgodnie z tematem, jeśli kolega pisze obsada pod Cobwe ja osobiście dałbym je w układzie 2+6. Moim zdaniem na pewno zrezygnowałbym z Iodotropheus sprengerae. Do tego Cobwe tak jak napisał Barpiotr dałbym Melanochromis johannii 1+5. Kolega miałby to co chce, 14 ryb na ten litraż to max według mnie. Proponowałbym kupić ok 15szt. Cobwe i ok 10szt. Johanii. Pozdrawiam. Cytuj
elozox Opublikowano 12 Lipca 2013 #7 Opublikowano 12 Lipca 2013 ja bym dodal yelowka i próbował wielosamcowo z afra. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi