Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka,zupełnie przypadkowo wpadła mi w ręce tytulowa pompka Aquaela,żeby nie leżała bez użytecznie wpadłem na pomysł że podłącze ja pod korpus narurowy i wspomogę filtracje mechaniczną w swoim zbiorniku.Pompka ma wydajność 800l/h i moc 6 W,taki duecik da radę,warto spróbować waszym zdaniem ?

Opublikowano

Jako mechanik będzie słabo w korpusie narurowym. Miałem podobna pompe podpięto do prefitru hw603( tego typu prefitr nie zagłusza tak mocno jak korpus narurowy) i szału nie było. Jak tylko szlak trafił hw603( nie polecam tego ,,shitu") postanowiłem pod ta pompę podpiąć korpus i zasypać go purigenem.

Opublikowano

Również miałem ten chiński badziew ,szlag go trafił po 2-3 tyg :(

Co do pompki i korpusu,może zamiast opcji którą podałem podpiąć pompkę pod filtr zewnętrzny (biolog) przed którym mam korpus narurowy z włókniną? W ten sposób zwiekszyć przepływ biologa JBL e1501 ? Nie ukrywam że po podpięciu korpusu jego wydajność spadła troszeczkę.

Opublikowano

Mówiąc szczerze nie mam zielonego pojęcia jak zachowa się pompa w jbl1501 po podpięciu mk800. Musisz sam sprawdzić i zdać relację ;-) !!

Opublikowano

Ja bym dał zaraz za zasysem, póki prefiltr nie zagłusza przepływu, ale to tylko moje przemyślenia nic pewnego ;-) !

Opublikowano

Hej, kolego mi po głowie chodzi dokładnie taki zam pomysł.

Też mam pompkę mk-800 i jeżeli chodzi o jej pracę z korpusem to już przetestowałem wkład 20 (owinięte 20%) i przepływ pompki spadł drastycznie do 200 l/h :( (test przeprowadzony w wannie :rolleyes: ). Dlatego też zastanawiam się nad wpięciem tej pompy w obieg jak tzw. wspomagacz, ale nie mam pojęcia gdzie. Pojawia się też pytanie czy pompa ta więcej nie zaszkodzi niż pomoże?

Opublikowano
przepływ pompki spadł drastycznie do 200 l/h

Tak tez myślałem,jej wydajność nie zabija,ciekawe jak było by z wkładem 100 mik.

Dlatego też zastanawiam się nad wpięciem tej pompy w obieg jak tzw. wspomagacz, ale nie mam pojęcia gdzie. Pojawia się też pytanie czy pompa ta więcej nie zaszkodzi niż pomoże?

Tam gdzie pisał stan76,zaraz za wylotem z akwa,to miejsce uważam będzie najlepsze.Trzeba jednak to sprawdzić i testować,jakby coś pisz co wyszło.