Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powili działam nad projektem.

W weekend zaktualizuję zdjęcia z budowy.

A tym czasem planuję narurowca mechaniczno-biologicznego.

I nie wiem który układ i z jakimi wkładami bio będzie najlepiej funkcjonował.

Do narurowca będzie JVP-201 Pompa cyrkulacyjna 6000l/h wstępnie jedna. Opcjonalnie dwie.

Schematy wstępne:

narurowiec.jpg

Opublikowano

Witaj.

Schemat nr 1 taki układ działa u mnie, za wyjątkiem zaworu wpustowego. Pominąłem go gdyż do uzupełniania wody w baniaku używam zaworu spustowego.

Wynika z tego taka korzyść że po wymianie wkładów nie muszę odpowietrzać korpusów, ponieważ napełniając układ zalewam pompę od zadniej strony (zakręcam zawór przed 50ką) co powoduje wypchnięcie i odpowietrzenie układu.

Po trzech miesiącach użytkowania jestem zadowolony z tego układu.

Link do mojego opisu:http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-420l-t20998p2.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Widziałem, czytałem:) Bardzo dobrze to wygląda. Czy sam FBF daje rade?

Dzięki za podpowiedź z zaworem spustowo-wlotowym.

Opublikowano
Widziałem, czytałem:) Bardzo dobrze to wygląda. Czy sam FBF daje rade?

Dzięki za podpowiedź z zaworem spustowo-wlotowym.

Jak najbardziej tak.;) U mnie 1 Fbf ogarnia sprawę i u Ciebie także powinien ogarnąć biologię.

Opublikowano
Powiedz mi kolego czym się różni schemat nr 1 od schematu nr 4 oprócz napisu wkład?

Tylko wkładem, zamiast zapasu aby wspomóc może FBF. Dodam info do schematu 1 aby ułatwić sprawę.

Opublikowano
co słychać ? nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi ! kibicuję :)

Powoli działam. Nowe fotki dorzuciłem do pierwszego postu. Dość długo czasu zajęło mi szukanie kamieni a następnie ich układanie. W mniejszych akwariach szło mi łatwiej:)

Aktualnie jestem na etapie oczekiwania na podzespoły do budowy narurowca.

Opublikowano

No kurcze. Masz fach w łapie. Świetnie te szafki wyglądają.

Jak foty dodajesz tylko do 1 postu to mega ciężko je zauważyć.

Wszystko jest super tylko jedno mnie bardzo martwi. Jak ty zamierzasz odprowadzić wilgoć przy tak zabudowanym baniaku? Za 2 tygodnie będziesz miał tak napuchnięte płyty, że wszystko będzie do wymiany. Nawet jeśli z tyłu masz jakąś dziurę to musisz wg mnie zrobić jakąś konkretną wentylacje.