Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aha , czyli purolit by odpadł. O gąbkę pytałam bo może jakieś markowe są lepsze, ja nie widzę różnicy poza ceną. Tak jak w przypadku ceramiki matrix'a czy aquael'a, chodź podobno matrix lepszy. W sumie mam nadzieję, że rośliny wciągną to NO3 (nie glony :)). A jeszcze wracając do matrix'a, zrozumiałam z tego co producent pisze, że on pomaga utrzymać NO3 w normie. Ktoś to potwierdzić może ?

We wtorek biorę się za szklenie konstrukcji (a dokładniej to mój tata, ja będę patrzeć :P)  mam nadzieję że wszytko będzie szło po mojej myśli :) 

Opublikowano
29 minut temu, Yoshine napisał:

W sumie mam nadzieję, że rośliny wciągną to NO3 (nie glony

..byś musiała mieć szybko rosnące i które zajmowałyby dno w ilości 70-80%. W malawi na to nie licz:) Purolit dopiero daj wtedy jak ustabilizujesz parametry i wtedy zobaczysz czy dać czy nie. Jeżeli chodzi o ceramikę to daj obojętnie jaką .

Opublikowano

wie ktoś może jakiego materiału można użyć i dokleić do szkła tak, żeby się trzymało a można go wygiąć? chciałabym żeby tą gąbkę trzymało coś i na dole i na górze (a zwłaszcza na dole i było w miarę szczelne) aby nie miała możliwości się odgiąć i zrobić wodzie łatwiejsze przejście 

Sławek , jeśli można wiedzieć, jakiej siatki użyłeś w tym filtrze ?  post 15 

ona jest sztywna czy lejąca się ? jeśli lejąca to jak ją zamontowałeś aby stała tak jak stoi i ceramika nie spadała na dno zamiast tworzyć ścianę ?

Opublikowano
16 minut temu, Yoshine napisał:

Sławek , jeśli można wiedzieć, jakiej siatki użyłeś w tym filtrze ?  post 15 

Sławek bardzo rzadko tu zagląda i nieszybko Ci odpowie. Ale kupował ją w Obi albo Castoramie. Ona jest sztywna w sensie  o jaki Ci chodzi . Jak ją przytniesz na tyle ile chcesz nie będzie się łamać w pionie.

Opublikowano

dzięki bardzo za odpowiedź 

a na pierwsze pytanie może znasz ? :) czy plastik może być ciągle w akwarium jakby nic innego nie było ?

Opublikowano
7 godzin temu, Yoshine napisał:

czy plastik może być ciągle w akwarium jakby nic innego nie było

..może być! Przecież w akwa są rurki, odbudowy pomp itp. Ja podobną siatkę ( bardziej gęstą) położyłem na ziemi w LT  i u mnie problem mieszania się ziemi ze żwirem nie istniał ( ale to tak na marginesie). Nie martw sie o tę plastikową siatkę.

Opublikowano

to super , czyli jak do konstrukcji szklanej dokleję plastik wyginając go w łuk to też nic się nie stanie . Mam tylko nadzieje, że będzie się to trzymać...

Opublikowano

..jeżeli mechanicznie się nie kruszy to może być. Ale musisz mieć pewność . Ja kiedyś w akwa coś takiego używałem ale to było w żywicy dlatego się nie obawiałem. Jeżeli nie jesteś pewna ,że mechanicznie jest OK  to nie ryzykuj.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wszystko mam zrobione , wieczorem będę wkładać filtr do akwarium. Siatkę kupiłam plastikową ogrodową. Jeśli moja głowica pociągnie to będzie już koniec.

Wkłady filtracyjny kupiłam z matrixa i tutaj mam pytanie , czy należy go wypłukać ? Bo ogólnie to sypie się z niego biały jakiś proszek jak się go ruszy.

Oraz jeszcze pytanie o gąbkę . Z racji że jest nowa nie ma na niej żadnych bakterii , czy parametry będą skakać przez to ? powinnam poczekać z wpuszczeniem rybek jeszcze parę dni ?