Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was pytanie. Po dłuższej obserwacji mojej samicy saulosi, zaryzykowałem stwierdzenia, że złapała Wiciowce. Postanowiłem jutro iść do weterynarza i zakupić metronidazol. Problem jest taki, że zbyt dużo się naczytałem na temat tego środka i nigdy go nie używałem. Chciałbym uzyskać od was kilka rad i weryfikację mojego myślenia.

1. Ile kosztuje metronidazol.

2. Jak dawkować metronidazol w sposób bezpieczny

3. Z racji tego, że tylko ta jedna samica od ponad tygodnia ma objawy zgodne z problemem związanym z Wiciowcami, to czy muszę przeprowadzać leczenie w zbiorniku ogólnym? Pytam bo chciałbym uniknąć wybicia biologii w zbiorniku. Mam chęć przeprowadzić kwarantannę w 10l kotniku. Czy to dobry pomysł?

4. Co jeszcze powinienem wiedzieć podczas stosowania metronidazolu. Pomińmy rzeczy oczywiste podczas leczenia chorób typu węgiel w filtrze gdy leczyć będę w zbiorniku ogólnym.

Myślę, że to wszystko co na ten moment mnie powinno interesować.

Aby pominąć zbędne posty o uzupełnienie wymaganych danych to je podam.

Obsada to 1+3 saulosi +5 młodzieży, 1+3 maingano + 5 młodzieży.

NO2 - idealne 0

NO3 - po dwóch tygodniach bez podmiany wody 20

NH3/4 - idealne 0

KH - 8 stopni niemieckich

GH pomijam.

Temperatura między 26 a 29 stopni w zależności od temperatury na zewnątrz .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kupisz w aptece,receptę wypisze ci weterynarz. Jak dobrze się zagada to nie weźmie pieniędzy. Cena 10-do kilkunastu zł za opakowanie, weź większą ilość.Arta o leczeniu stowarzyszonym masz na serwisie klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow

Opublikowano

Dzięki nabe. Myślałem że inaczej dawkowanie będzie robione. Ale skoro tak jak bloat to spoko. Pytanie jeszcze czy mogę w kotniku to zrobic.?

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dokładnie, próbowałem jednogatunkowo ale na nic mi się to nie przydało. Najlepiej kompleksowo w ogólnym, chyba że np. roślinożerne ci puchną przez złą dietę czy coś podobnego. Żeby zmniejszyć koszta kuracji mozna upuścić wody.Metro działa na bakterie beztlenowe, ale skojarzone leczenie bactopurem raczej kasowało nitrobakterie.

Opublikowano

Ja też leczyłem swoje ryby metronidazolem w akwarium ogólnym, wszystkie miały kurację za jednym razem. Dawkowanie zgodne z postem z forum dział choroby i leczenie. Metronidazol nie wybije biologii jeżeli jest stosowany sam bez innych leków.

Opublikowano

Z racji tego, że w aptece pani nie chciała sprzedać mi 3 opakowań leku bez recepty, musiałem kupić jedno. Aby jedno mi wystarczyło, musiałem odłowić samiczkę do 10l zbiornika. Strzeliłem jej 2 tabletki. Zobaczymy jak bidula zareaguje. Jeszcze raz dziękówka.