Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obawiam , że bardzo mocno się rozczarujesz z tym przepchnięciem aż przez dwa korpusy ! Jeżeli już to tylko i wyłącznie jeden korpus i nic więcej - UWIERZ, a nie będziesz żałował .

Opublikowano

stan pamietaj, że w unimaxie 500 sa 4 rury. 2 wloty i 2 wyloty. wiec te 2 korpusy to beda tylko na wlocie (podwójnym) a na wylocie nic nie będzie.

Opublikowano

Witam! Co do falownika, ja mam JVP 202 na magnesie przy dokładnie takim samym litrażu akwa jak Twój i od 8 m-c znakomicie spełnia swoją funkcje, jedną głowice ustawioną mam na lustro wody a drugą w dół, która zamiata kupska z dna do mechanika. Jest stosunkowo cichy jak na cenę za jaką można go kupić. Polecam

Opublikowano

Oki ! Fakt nie zauważyłem, że tam są dwa wloty i dwa wyloty !

Jedna rzecz mnie zastanawia. Z tego co widzę w schemacie filtra to dwa zasysy obsługuje jeden wirnik z przepływem 1500l/h więc wychodzi,że przez jeden zasys będzie przechodziło około +/- 750l/h. Jeżeli tak to przy takim przepływie korpus narurowy mocno zagłuszy przepływ ,a za czym idzie zasys ,,shitu" z akwarium. Miałem zamontowany prefiltr i to nie narurowy na pompie o podobnym przepływie i szału nie było ( porażka). Według mnie zostałbym przy unimaxie z oryginalnymi wkładami może plus jakaś watolina dla lepszej filtracji mechanicznej.

No nic koniec moich wypoci , nie pozostaje nic innego jak przetestowanie czy zadziała twoje rozwiązanie z korpusami do Unimaxa 500.

Opublikowano

IMHO sam Unimax nie da rady obsluzyc 576l. Mialem takie samo i u mnie tez byly tylko kubly z tym ze dwa.Za biologie robil JBL1500, a z mechanika hw-304 i bylo OK.

Tak jak mowi stan76, przeplyw spadnie i to sporo po zalozeniu korpusow mimo ze bedzie tam tylko gabka.