Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie sznurek 100micronów daje radę 2 tygodnie ! Ale po tygodniu zdejmuję 1/3 sznurka(tę część brudną) i aleluja i do przodu ;-). Jeżeli chodzi o pompę to fakt u mnie jest 25-40 ale mnie to nie przeszkadza , jest Ok.
No właśnie, a ja nic nie odwijam. Moim zdaniem, po to robi się filtrację narurową, aby była jak najmniej absorbująca i bezobsługowa.

Łatwiej i szybciej wypłukać gąbkę z filtra wewnętrznego niż odwijać co tydzień kawałek sznurka.

Opublikowano

Jak co komu ! Wymiana sznurków trwa około 10min i mnie to nie przeszkadza. Bardziej przeszkadzały by mi koszty utrzymania pompy 25-60 , ponieważ przy alfie2 to są dodatkowe 22W/24h.

Opublikowano
Jak co komu ! Wymiana sznurków trwa około 10min i mnie to nie przeszkadza. Bardziej przeszkadzały by mi koszty utrzymania pompy 25-60 , ponieważ przy alfie2 to są dodatkowe 22W/24h.
No to szybki jesteś;) A przeliczałeś te koszty w skali roku?
Opublikowano

Jeżeli to co pisze aarset, czyli wkłady 100mikronów przez 3 tygodnie bez strat w przepływie, ekonomiczniej wychodzi założenie mocniejszej pompy.

Opublikowano
A przeliczałeś te koszty w skali roku?

Padło pytanie więc trza odpowiedzieć. A więc tak;

Koszt prądu większej pompy około 100zł / link do kalulatora prądu - http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu

Koszt wkładów sznurkowych;

Wymiana wkładów co 3 tygodnie. Na jedną wymianę potrzeba 2 wkłady.

48tygodni w roku podzielić na 3 = 16 podmiany po 2 wkłady za 8 złote daje nam

16 x 8= 128złoty. To jest koszt wkładów u aarseta.

Koszt moich wkładów;

48tygodni w roku podzielić na 2 = 24 x 8 = 192 zł

Różnica wynosi 64zł.

Podsumowując - aarset zaoszczędził na sznurkach 64zł

stan76 zaoszczędził na prądzie 100zł

A więc opcja moja jest nadal tańsza. Oszczędność w skali roku wynosi 36zł.

Ale ogólnie rzecz biorąc, za 36zł rocznie nie ma sensu zakładać słabszej pompy i kombinować z wkładami( no i urlop 2 tygodniowy).

Aarset ma rację i przy następnej instalacji narurowej wezmę pod uwagę montaż większej pompy.

Opublikowano

Aarset ma rację i przy następnej instalacji narurowej wezmę pod uwagę montaż większej pompy.

Myślę dokładnie tak samo. Póki co będę testował wkłady. Jak to nie wypali, wstawię mocniejszą pompę.

Opublikowano

stan76 a dlaczego 48?

Przy 52 tygodniach w roku musisz dodać odpowiednio po: 1 i 2 wkłady. Różnica się nieco zmniejsza.

Czy można powiedzieć, że wychodzi na to samo? Prawie.

Dochodzi jeszcze koszt zakupu pompy.

Opublikowano
stan76 a dlaczego 48?

Przy 52 tygodniach w roku musisz dodać odpowiednio po: 1 i 2 wkłady. Różnica się nieco zmniejsza.

Czy można powiedzieć, że wychodzi na to samo? Prawie.

Dochodzi jeszcze koszt zakupu pompy.

No tak masz rację ! Moje nie dopatrzenie.

Rzeczywiście różnica się zmniejsza pomiędzy arseta ,a moim rozwiązaniem(tylko bardziej potwierdza zasadność przejścia na większą pompę). Różnica w cenie pomiędzy pompą alfa2 25-40 , a 25-60 wynosi około 50zł. Nie jest duża biorąc pod uwagę, że jest to koszt jednorazowy.

Nadal wychodzi na to, że rozwiązanie ,,arsetowe'' jest lepsze.

Opublikowano

Ja już sam nie wiem o biega. W zeszłą niedzielę wymieniłem wkłady na nowe i do tej pory nie zauważyłem wyraźnego spadku wydajności, FBF działa tak jak na początku. Filtry są brudne, ale akwarium jest ładnie pozamiatane. Jutro odwinę część sznurka i sprawdzę jak długo ociągnie na odwinięciu.