Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj sprawdziłem szczelność. Kropelkuje lekko na bajpasie i na śrubunku od pompy z jednej strony. Na bajpasie pozostaje tylko uszczelnić silikonem a pompa do odkręcenia.

Stan, te 3 korpusy za pompą są zamontowane odwrotnie do przepływu. Mam już wycięte rurki do środka i przygotowany piach do FBFa.

Opublikowano

nie uszczelniaj silikonem tylko klejem do rur. pociagnij dookoła całego łączenia które cieknie klejem do rur. dość grubą warstwą. Jesli masz mega szczeście i masz dostęp do łaczenia od środka smaruj przede wszystkim w środku.

Jak wszystko wyschnie i nie będzie ciec dopiero na to daj nie dużą wartwę silikonu.

• Dziękuję 1
Opublikowano
nie uszczelniaj silikonem tylko klejem do rur. pociagnij dookoła całego łączenia które cieknie klejem do rur. dość grubą warstwą. Jesli masz mega szczeście i masz dostęp do łaczenia od środka smaruj przede wszystkim w środku.

Jak wszystko wyschnie i nie będzie ciec dopiero na to daj nie dużą wartwę silikonu.

Tak właśnie zrobiłem. Nic nie cieknie.

Zastanawia mnie tylko, że ciągle czuje klej. Nie tak mocno jak wczoraj ale coś mi tam jeszcze zalatuje. Układ płukany 2 krotnie po kilkanaście minut a ciągle wania. Dam czas do niedzieli, może co ma odparować to odparuje.

Opublikowano
Nic nie bój z tym klejem ! Tak jak Ci pisałem po godzinie puściłem wodę w układ i do baniaka !

No tak ale ja już mam obsadę w baniaku :) A z tego co udało mi się wywnioskować z Twojego zdjęcia, narurowca miałeś jak baniak był pusty.

Jak coś mi padnie to dam znać ;)

Opublikowano

Gdy robiłem małe przeróbki w swoich instalacjach też po około godzinie włączałem obieg, zbiorniki zarybione. Zawsze można na wszelki wypadek zastosować węgiel aktywowany.

Opublikowano

Pokombinowałem i usunąłem posta.

Układ działa.

Mam cieknący problem. Kropelkuje mi na łączeniu zaworu ulowego ze złączką nibco. Około 1kropelka/10 min(sam nie wiem na ile bo kropla wisi nie chce spaść, pewnie kiedyś spadnie) Idzie to jakoś doszczelnić? Klej do Nibco nie działa, bo nie trzyma się metalu. Nie mogę nic wyciąć bo nie ma miejsca na obejście. Poxilina da radę jeżeli tak wolno cieknie?

Pytanie drugie: Jest opcja wykręcenia głowicy korpusu bez rozbierania układu? Na moje oko nie bo gwinty kręcą w inną stronę. Macie jakieś rozwiązanie ewentualnej wymiany całego korpusu?

Opublikowano
Pokombinowałem i usunąłem posta.

Układ działa.

Mam cieknący problem. Kropelkuje mi na łączeniu zaworu ulowego ze złączką nibco. Około 1kropelka/10 min(sam nie wiem na ile bo kropla wisi nie chce spaść, pewnie kiedyś spadnie) Idzie to jakoś doszczelnić? Klej do Nibco nie działa, bo nie trzyma się metalu.

Taka nieszczelność powinna się sama szybko zamulić.

Spróbuj użyć kropelki, ewentualnie w markecie typu casto itp. można kupić klej do gumy i metalu szybkoschnący.

• Dziękuję 1