Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem sam co o tym myśleć. Mam już zakupione korpusy, zawory, trójniki i inne cuda. Brakuje mi tylko wkładów do korpusów ponieważ w sklepie mieli tylko pianki polipropylenowe do d..y. Szukam na necie takiej tuby, którą można zasypać żywicą ( jedną mam ale jedna to za mało ). Wiem jedno, że podmiana wody w mojej koncepcji wypali na pewno i dość dźwigania wiader wody.

Mam jeszcze jeden plan awaryjny, gdyby okazało się, że Unimax nie pociągnie. Wpiąć pompę od CO w układ za filtrem. Wylot połączył bym w jeden, dał pompę i znów rozdzielnik na 2 węże.

Zastanawia mnie tylko, czy pompa od CO też pociągnie takie ustrojstwo. To chyba tylko do znawców tematu.

Opublikowano

Tuba o której piszesz nie nadaje się jako tuba na wkład mechaniczny, ponieważ bardzo zagłusza przepływ.

Pompa CO pociągnie jeżeli wkłady podepniesz równolegle korpusy mechaniczne. Nie próbowałem robić dwóch zasysów na pompie CO ale może to być dobry pomysł oczywiście przy założeniu - jeden zasys jeden korpus mechaniczny.

Podmiana wody pewnie, że wypali woda ma zlecieć przy pomocy filtr i tak też sie stanie, po prostu będzie lecieć wolno i tyle.

Opublikowano

Nie zamierzam dawać korpusów jeden za drugim bo wiem, że to nie wypali. Po za tym taki układ nie sprawdzi się w ochronie kubła przed syfem ponieważ są 2 rury dolotowe do kubła, dlatego musi być po jednym korpusie na dolotach.

Jeżeli chodzi o wkłady, o których pisałem, to planuje ponawiercać je po bokach tak aby nie tłumiły wody.

Szczerze, to nawet nie zamierzam dawać gęstszej gąbki niż mam teraz na rurach ssących w akwarium. One praktycznie nie tłumią wody a filtr działa już blisko 5 miesięcy i nie widać spadku wydajności ( płuczę te gąbki raz w miesiącu ). Nie zależy mi na ekstremalnie dokładnej ochronie mediów filtracyjnych w kuble, ponieważ nawet serwis raz na 6 miesięcy to nic strasznego. Głównie chodzi o to aby to kubła nie trafiały większe zanieczyszczenia.

Póki co w 240l gdzie pływa 19 brudzących ryb, taka filtracja sprawdza się wyśmienicie, ponieważ woda jest krystalicznie czysta, a poziom NO3 nie przekracza 25.

Moim głównym priorytetem jest pozbycie się gąbek z akwarium i jak najrzadsze wkładanie rąk do akwarium. Spokój ryb to mój spokój :)

===============================================================================

Wyczytałem na tym forum, że aquael circulator 1500 może pracować poza wodą, i że ktoś ma ją jako pompę obiegową.

Wpadłem na pomysł, że jeżeli unimax 500 nie pociągnie zestawu korpusów, to zastosuje dodatkowo aquaela1500 jako dodatkowe wspomaganie do ciągu wody. Pozostaje tylko rozpoznanie się jak podłączyć głowicę aquaela do węży tak aby nic nie uszkodzić.

================================================================================

Dzisiaj dotarł do mnie falownik JVP102. Na test dałem go do 240-stki i muszę powiedzieć, że dmucha konkretnie. Jego słyszalność nie jest jakaś drastycznie wysoka, choć stałe jednostajne dźwięki nie działają na mnie jakoś denerwująco. Powiem więcej, że nawet działają usypiająco.

Ciągle nie mam wiadomości jaki jest stan produkcji mojego akwarium i nie mam pewności czy nawet dotrze do mnie w tym tygodniu.

Opublikowano

Przeglądając forum często polecaną pompą CO jest grundfos alfa 2. Coraz bardziej skłaniam się do założenia filtracji narurowej z FBFem właśnie na tej pompie. Mam tylko jedno ale. Rozbieżność w cenach na allegro jest dość spora i zastanawiam czy jest to uwarunkowane modelem czy głupotą sprzedawców? Na jednej aukcji są podane inne parametry tej pompy a na drugiej inne. Na jednej aukcji pompa kosztuje coś koło 450zł a na innej nawet 750zł. O co w tym biega? Są różne rodzaje tych pomp? Jak tak to, która będzie odpowiednia dla baniaka 576l z 5 korpusami ( 2 mechaniki, pompa, fbf i 2 dodatkowe na jakieś tam ekstra media )?

Opublikowano

W zupełności wystarczy Ci ALFA 25-40 . Przepływ w tej pompie wynosi z tego co rozmawiałem z goście z grundfosa około 2000l/h na trzecim biegu przy poborze prądu 22W.

Tu masz najnowszą alfe z najniższym zużyciem plus funkcja na wyświetlaczu z aktualnym poborem wody i przepływem wody w m3 ; Dzisiaj brałbym ta pompę bez mrugnięcia okiem !!!

Grundfos ALPHA2 25-40 180 Klasy A - NOWSZY MODEL (3377661602) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/33/77/66/16/3377661602@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@33/77/66/16@@AMEPARAM@@3377661602

Opublikowano

Dzięki. Czyli taka pompa, o której myślałem. Dziś otrzymałem wiadomość, że akwarium dotrze do piątku tego tygodnia, tak więc będę miał co robić, ponieważ planuje postawić nowe akwarium w miejscu starego. Czyli podwójne przelewanie wody mnie czeka i solidne przestawianie. Potem urlop tydzień czasu i po przyjeździe zastanowię się nad filtracją narurową. Jak już zrobię tą filtrację na FBFie, to i tak Unimax500 będzie pracował jeszcze przez kilka tygodni po czym go odłączę. Wydaje mi się, że przy dojrzałym akwarium, FBF rozkręci się nieco szybciej ( lub wolniej ponieważ Unimax500 może stanowić konkurencję dla bakterii w FBFie ). Macie jakieś swoje teorie na ten temat?

Do filtracji narurowej wykorzystam gotowy projekt z tego forum, nawet chyba stan76 gdzieś widziałem Twój umieszczony. Akwarium będzie na zabudowanym stelażu dlatego będę miał sporo miejsca na wszelkiej maści rurki i korpusy.

Opublikowano

Powiem Ci że szału niema z tą ilością miejsca pod baniakiem, chociaż na pierwszy rzut oka mogło by sie wydawać , że jest go ,,mnożko". Zobacz na zdjęcie mojego narurowca przy akwarium 140 długim i 60 szerokim. Pompę dawałem pionowo żeby zmieścić się z korpusami ;-).

Życzę powodzenia w nowym projekcie

dsc5617f.jpg

Opublikowano

Wiem, że trochę rur będzie ale teraz gdzie mam szafkę która ma 50cm szerokości to 160cm jest dla mnie kolosem nie zapełnienia. Zapewne w trakcie montażu narurowca wielkość owa zostanie mocno zweryfikowana ;) Teraz na próbę jednak zamontuje Unimaxa500 z narurowcami a to tylko z powodu aby sprawdzić czy podoła czy nie:) taka ludzka ciekawość.

Przeźroczyste tuby tak zmodyfikowałem, że nie powinny w żaden sposób tłumić wody.

Jak już będę to montował to zamieszczę krótką fotorelację i informację jak to się sprawuje.

Opublikowano

Dobrą godzinę temu dotarło do mnie akwarium. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Szlify na krawędziach ładnie prowadzone, mocne wzmocnienia. Teraz czekam na kuzyna, z którym będziemy razem robić przeprowadzkę z 240 do 576l :) Jak już wszystko doprowadzę do stanu, który warto pokazać wtedy pokażę :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
    • ok, dziękuję, zamówię u tego sprzedającego.
    • Żywice do zbijania NO3 używam już od ponad 6-u lat - początkowo miałem Purolite A520E a po ok roku przesiadłem się na PA202. Regularnie co 2 tygodnie staram się robić kontrolny pomiar NO3 więc mam trochę danych statystycznych (ok 200 pomiarów) 🙂 Testy robię paskami JBL proscan, które skalibrowałem sobie kropelkami JBL, a ostatnio używam jeszcze kropelek Zooklek. PA202 pracowało u mnie prawie 5 lat, po czym wymieniłem je na nowe. W starym (mniejszym) akwarium żywicę regenerowałem jak NO3 dochodziło do 20, w obecnym nowym (większym) dopiero jak przekracza 30, przy czym w starym akwarium miałem dużo mniej ryb niż obecnie 😉 .  W obu przypadkach pierwszą regenerację robiłem po 26-28 tygodniach czyli po ok pół roku. Przy regularnych cotygodniowych serwisach zużywam i podmieniam ok 120 l wody (30%), a gdy NO3 dochodzi do 30 to robię większą podmianę (ok 50%). Gdy kolejne 2 pomiary (co 2 tygodnie) pokazują 30 to planuję regenerację i oczywiście razem z nią znaczącą podmiankę wody (nawet 70%). Czas pomiędzy kolejnymi regeneracjami stopniowo malał i początkowo było to ok 20 tygodni, aż doszedłem do 12-14 tygodni. Od marca 2024 mam nową żywicę, którą regenerowałem po raz pierwszy we wrześniu. Zaskoczeniem dla mnie było to, że już po 4 tygodniach od regeneracji N03 podskoczyło do 30. Na szczęście kilka większych podmian i NO3 spadło, ale po kolejnych 4 tygodniach znowu wskoczyło na 30 i tak się już utrzymuje - dla jasności Zoolek pokazuje pomiędzy 20 a 50. Tak szybki czas po którym żywica mi się zapchała po pierwszej regeneracji wzbudził moje zaniepokojenie i stąd moja ostatnia dociekliwość i aktywność w tym wątku 🙂  Za tydzień planuję regenerację nowym sposobem, o którym pisałem poprzednio - 30 litrów solanki ok 3% (1kg soli), powolny, pojedynczy przepływ przez blok z żywicą. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
    • W akwarystyce problemem jest wiązanie DOC przez żywice. Przy stacji uzdatniania nie ma problemu. Producent określa parametry regeneracji w kolumnie, gdy DOC nie jest problemem. Warunki regeneracji pewnie są tak ustawione, żeby było dobrze (zużycie solanki, czas, efekt) a nie najlepiej (efekt?). Która metoda jest najskuteczniejsza (i co to znaczy)- trzeba zrobić eksperymenty. Pytanie czy bardziej wymagająca metoda regeneracji da na tyle wyraźny efekt, by było warto ją stosować. Myślę że najlepsza (efekt) będzie regeneracja w kolumnie z bardzo wolnym przepływem, solanką z ługiem sodowym (żrący!). Najlepiej na ciepło (do 60 stopni z ługiem). Napisz proszę o wynikach swoich eksperymentów
    • Ja od lat używam takiej owaty: https://allegro.pl/oferta/wloknina-poliestrowa-filtrujaca-owata-600-g-8994288263 Nie pyli i idealnie filtruje wodę - polecam.
    • Używam właśnie poliestrowej od innego dostawcy niż poprzednim razem bo tamten już nie ma jej w ofercie. Tamta poprzednia nie robiła mi takiej wody. Oczywiście nie można wykluczyć, że ubytek bakterii ze starej owaty właśnie to powoduje, mimo braku zmiany parametrów NO2, NO3, ale może też trafiłem na wyrób z innej chińskiej fabryczki gdzie proces produkcji jest trochę inny . Woda wygląda przez dwa -trzy dni jak by była lekko zabarwiona (zafarbowana) na na biało, a nie pływał w niej jakiś widoczny gołym okiem pył.  Chyba przy następnej wymianie  włożę wkłady sznurkowe i zobaczę co będzie się działo. Czy ktoś z Forumowiczów używa gotowych sznurkowych , jeśli tak to z jakim PPI bo pamiętam, że kiedyś używałem jakieś w miarę gęste i po kilku dniach się zapychały.
    • Sprzedawca nie ma tu znaczenia, należy zwracać uwagę na rodzaj włókniny. Silikonowe pylą, poliestrowe nie. https://allegro.pl/oferta/wloknina-tapicerska-poliestrowa-owata-sztywna-300g-12017517499
    • Jedno nie daje mi spokoju, czy na pewno dobrze regenerujemy żywice jonowymienne? Powszechnie polecana na forum i stosowana metoda regeneracji zakłada przygotowanie roztworu 10% solanki i objętości 3 x objętość żywicy, w której następnie płukane jest złoże. Patrząc jednak jak sposób regeneracji w domowych stacjach uzdatniania (opis np. https://www.filtry-do-wody.info/blog/regeneracja-zmiekczacza-wody-co-warto-wiedziec/) widzę jedną zasadniczą różnicę: w stacji uzdatniania solanka przechodzi przez złoże tylko RAZ i trafia do kanalizy a u nas żywica zwykle "kąpie się" w solance przez dłuższy czas. Przykładowo, stacja do usuwania azotanów w instalacji domowej (https://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanow-global-water-nitrate-p-2240.html) zużywa do regeneracji 25l żywicy 140 l wody i 2,9 kg soli (solanka o stężeniu ok 2%) i trwa niecałą godzinę. Proporcjonalnie, do regeneracji 1 litra żywicy zużywane jest zatem ok 5,6l solanki. I teraz pytanie co jest lepsze dla żywicy i jej właściwości absorpcyjnych? Jednorazowe płukanie solanką o mniejszym stężeniu ale w większej ilości, czy długie płukanie w tej samej solance o większym stężeniu? W pierwszym przypadku wypłukujemy wszystko z zabrudzonej żywicy, a w drugim "zabrudzona" solanka wielokrotnie przepływa przez nasze złoże. Tak jak już wcześniej pisałem mam u siebie 3 litry PA202 i do regeneracji używam 6 lub 9 litrów solanki 10%. Regenerację robię na dwa sposoby: albo mieszam gorącą "zupę" w wielkim 9-o litrowym garnku (6 litrów solanki + 3 litry żywicy), albo 9 litrów letniej solanki (ok 40oC) przepycham małą pompką przez dwa szeregowo połączone HW603 z wylotem z powrotem do gara. W obu przypadkach regeneracja trwa ok godzinę. Czasami powtarzam proces regeneracji po raz drugi z nową "czystą" solanką - wtedy kolor "zupy" jest jaśniejszy 🙂  Po tym oczywiście płukanie pod kranem i z powrotem do akwa. Następnym razem planuję jednak przygotować w wiadrze 30 litrów solanki o mniejszym stężeniu i przepchnąć ją tylko raz przez całą żywicę przy wolnym przepływie (litr na minutę). Co o tym sądzicie? A może ktoś już tak robi?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.