Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gąbki mają 7x12 cm będą połączone w korpusie 10" jako prefiltr i nie chce ich za bardzo zmasakrować w ostateczności będzie nóż.

Opublikowano

Albo zmniejszyć rurę na którą je chcesz nanizać. Oryginalny wałek od wkładu sznurkowego słabo się nadaje, ja ponawiercałem kawałek rurki pcv 18mm idealnie pasuje do korpusu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

a ja nawijam na wałek po wkładzie sznurkowym watolinę (Owata). Jest to najtańsza opcja jaka znalazłem - http://allegro.pl/listing/listing.php?string=watolina

Jak owinąłem, wydawało mi się ze tak sobie to się okazało że przepływ zdusiłem tak samo mocno jak wkład sznurkowy 50 mikro. U mnie się to rozwiązanie sprawdza. Kupiłem metr bieżący owaty grubości 1,5 cm, pomyślałem że więcej nie ma sensu jakby się miało nie sprawdzić. Zapłaciłem więcej za przesyłkę niż samą watolinę. Okazuje się, że sposób się sprawdził. A za te 8 zł z przesyłką będę miał tej waty na chyba 2 lata ( na dwa akwaria).

Opublikowano

Witam.

Tak jak napisał Misiek, watolina Owata jest najtańszym sposobem filtracji.

Ja wypróbowałem przez 2 lata parę watolin. Według mnie na chwilę obecną najlepsza jest watolina wysoko puszysta. Nie powiem jak fachowo się ona nazywa, ale przypomina strukturą zwykłą watę. Kupiłem ją jako tzw. ocieplacz do ubrań.

Tak jak wkład z watoliny Owata trzeba u mnie wymienić po tygodniu, ocieplacz może być dwa tygodnie(Jak znalazł na urlop :D ).

Gąbki też stosowałem, trzy różne gramatury. Ale mi się nie sprawdziły. Albo przepuszczały za dużo lub za szybko się zapychały.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wata jest niezła, próbowałem waty akwarystycznej Sery ale szybko się zapychała i nie ma opcji prania. Ostatnio z braku tejże nawinąłem kilkumetrowy pasek włókniny ogrodniczej i okazało się,że cedzi świetnie,woda kryształowa następnego dnia. Wg mnie to może być tania i dobra alternatywa dla sznurka.

• Dziękuję 1