Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Znajomy buduje sobie dom i chce miec akwarium z paszczakami :)

Architekt zaproponował mu takie cudo:

zrzut373.png

wersja 1. 230x25x50(ew60)

wybiłem mu to z głowy i to miejsce miało powstać 230x45x50-60. straszny tramwaj ale wiecej z pomieszczenia nie da sie zabrać.

jednakze wpadłem na niezbyt odkrywczy pomysł, że jest jeszcze 20cm ściany która mozna wykorzystac:

zrzut373-2.png

wersja 2.

i zrobi sie piękne 230x60-65x50-60.

Bedzie trzeba dobrze zaizolować od strony garażu i spiżarni tylną ścianę akwarium ale to nie jest trudne.

Pojawiło się natomiast pytanie czy nie da sie tego zrobic tak:

zrzut373-3.png

wersja 3.

Technicznie żaden problem ale czy to ma sens?

Główny problem jaki widzę to straszne straty ciepła w garażu i spore w spiżarni. Szczególnie w zimie. A być może jest jeszcze coś co mi umyka w tej chwili.

Myślałem także (przy wersji 2) nad wyciągnięciem samej filtracji narurowej do tyłu przez ścianę dla łatwiejszego serwisu i większej ciszy.

Co o tym myślicie? Czy wyciągniecie akwarium do tyłu da się zrealizować w jakiś sensowny sposób?

A jesli nie to czy sama filtracja (korpusy/rury) w garażu/spiżarni ma sens i rację bytu ?

Opublikowano

Pokaż rzut całej kondygnacji, bo ta lokalizacja do mnie nie przemawia (zlewozmywak, lodówka, schody) ;)

Garaż projektuje jako ogrzewany czy nie? To będą temperatury rzędu +5/+12 stC. Woda jako izolator jeszcze nie jest takim tragicznym materiałem (przewodność cieplna na poziomie cegły). Z zaizolowaniem, choćby płytami styropianowymi nie będzie problemu, da się to też zgrabnie obudować.

Opublikowano

właśnie.. dopóki nie wspomnialeś o garażu myślałem że to po prawej to pokój i mówię WTF? :D

ale potem myślę... dobre na morskie - lodówka do chłodzenia wody już jest w planie, choć ja zamiast h82 wybrałbym taką od aquamedica :D:P

a na poważnie - płyty styro od tyłu i nie ma problemu z temp.... oczywiście fishroom zamiast spiżarni, ale do tego kolega dojrzeje sam z czasem :P

Opublikowano

lodówka, zlewozmywak to wyspa, do samego akwarium więc jest dostęp - nie widzę problemu w takim założeniu, o ile zmieści się tam człowiek.

Opublikowano

yaro, co do tego ze z przodu jest ok to nie mam watpliwosci. Martwi mnie jedynie tył. Bo mysle sobie ze jesli >30% akwarium bedzie w pomieszczeniu gdzie przez 1/4 roku jest 5-10 stopni, a kolejne ~20% w pomieszczeniu 10-15 stopni. to bedzie trzeba grzac ten baniak non stop. A to beda duze koszta.

Opublikowano

postawienie ścianki z gazobetonu - wyłożenie tyłu akwarium styro, zniweluje duże różnice temperatur.

Natomiast ja chciał bym mieć akwarium w salonie gdzie mogę się położyć i oglądać go przy piwku siedzenie w kuchni ma swoje plusy, (blisko do lodówki) ale z poziomu krzesła nie podobało by mi się tak oglądać akwa.

Budując dom pomyślał bym o tym aby w garażu dać malutki grzejnik - podniesie temperaturę w garażu z plusem dla auta, użytkownika i akwarium.