Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wpuściłem młode demasoni do akwarium i po kilku minutach ujrzałem coś takiego:

Zastanawiałem się z Harnas-iem kto mi zabija młode demasoni - i oto właśnie dostałem odpowiedź.

Trochę dziwne zachowanie bo w akwarium pływa kilka jeszcze mniejszych ryb, no chyba że ta samica ma jakieś geny po drapieżniku ;-)

Opublikowano

To nic dziwnego.Nawet mbuna uzupełnia dietę młodymi rybami.Dopuszczanie małych ryb do dorosłej obsady jest ryzykowne.W tym przypadku zostały potraktowane jako pokarm po "wrzuceniu" ich do akwa. Większe szanse na przeżycie mają młode wypuszczone naturalnie do baniaka(inkubacja).

Opublikowano

to jak zjadają narybek to widziałem już nieraz, ale ten demason to już taki mały nie był - ledwo co się jej do pyska zmieścił (a nawet nie zmieścił, bo ogon wystawał).

Podejrzewałem samca msobo o kilka trupów młodych demasonów, ale chyba się myliłem.

Opublikowano

Ryby były już po karmieniu, a mimo to upolowała ;-). Dobrze że młody przeżył i jak na razie pływa - trochę jest obskubany z boku ale może się wyliże :-D. Odda jej jak dorośnie ;-)

Może chciała uzupełnić dietę jakimś mięskiem, bo karmię je typowo roślinnie

Opublikowano

Jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo że, najedzona ryba będzie miała ochotę na polowanie, aniżeli głodna która tylko czeka aż jakaś manna spadnie z nieba, a taką manną są maluchy:)

Opublikowano

Amen ;) Futrować do pełnego brzucha + wpuscić po ciemku (najlepiej wieczorem) a z rana znowu karmienie. Chodzi o zminimalizowanie ryzyka, ale w naszym jeziorze nic nie jest pewne ;) W pracy w dużym akwa nawet tyrano albo aristo nie interesowały się mniejszymi rybami bo były tak dobrze karmione ;) Ale zamieszkujące razem z nimi yellowy chętnie polowały na mniejszych swoich krewnych, lepiej od drapolów ;)