Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mpanga z saulosi mają więcej wspólnego aniżeli perspicax z hongi. To nie podlega dyskusji.

Sam przyznasz, że Pseudotrophes saulosi z Pseudotropheus elongatus Mpanga (jeszcze, niebawem pewnie Metriaclima) są bliżej ze sobą spokrewnione niż Ps.sp.perspicax z Labidochromis sp.hongi. Nie zauważasz tego? A ich podobieństwo sprowadza się tylko do czerwonej góry głowy, bo perspicax ma ledwo końcówki płetwy grzbietowej czerwone/pomarańczowe.

Jedyne co można Ci przyznać, to to, że mpanga z saulosi jest mniej kontrowersyjną obsadą od Twojej.Ale i tak nie polecam łączyć tych gatunków.Jeśli mnie pamięć nie myli, to Harisimi(?) w którymś swoim artykule pisał by ich nie łączyć.

Opublikowano

Meszku to jest forum a to temat w ktorym dochodzi do wymiany zdań.

Nie chodzi mi o pokrewieństwo tej ryby a o pewne podobienstwa, zapomniales jeszcze dodac ze perspicax oprocz podobnego topu rowniez barwa tulowia przypomina hongi.Dlatego istnieje duze ryzyko ze w 1 zbiorniku dojdzie miedzy nimi do ostrej rywalizacji.Ja jezeli mialbym wsadic P.perspicaxa do zbiornika to jako towarzystwo wolałbym w 100% dodac drugiego Pseudotropheusa np:demasoni czy saulosi anizeli hongi.

Zawsze mozna wkleic zdjecia tych 2 ryb i przeprowadzic sonde;)

Zeby do konca nie zasmiecac watku, jeżeli jest juz mpanga to moze jeszcze taki układ:

Mpanga1x3

Membe deep 1x4

Socolofi albino 1x4

Opublikowano

Trudno się nie zgodzić z Perez'em,Saulosi i Mphanga są podobne dlatego też Saulosi odpada.Na chwilę obecną jest w zbiorniku Mphanga,pewniakiem jest Socolofi jako druga odmiana,myślę na trzecią rybą.M.Deep ciekawe wygląda :-) jednak cieszy mnie fakt iż mam szanse na trzy odmiany :-D dzięki za dotychczasowe sugestie.