Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka,posiadam akwa o wymiarach 150*50*40h,zastanawiam się czy zdołam w takim litrażu bezpiecznie hodować aż 3 gatunki bez uszczerbku dla ryb,zależy mi na dobrym samopoczuciu rybci.Interesują mnie głównie roślinożercy ewentualnie wszystkożercy,chciałbym ryby o ile da rade w trzech głównych kolorach,Mpanga jest ciemny,Saulosi jasne-żółte samice ,to jaką rybcie można do tego dorzucić ? Chyba że 3 gatunki to za dużo na taki zbiornik,w takim wypadku odpuszczam i zostaje przy obsadzie wymienionej poniżej.Zastanawiam sie nad trzecim gatunkiem,moje typy to Labidochromis sp. Hongi lub Metriaclima estherae Red,no i w jakiej ilości.Dzięki za typy i pomoc :grin:

Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga 1+3/4

Pseudotropheus Saulosi 1+3/4

Opublikowano

Mpanga i saulosi to terytorialiści, na dodatek bardzo podobnie ubarwione.Z jednego lepiej zrezygnować.L.hongi jako trzeci terytorialista, również w pionowe pasy to zły pomysł.

Widzę, że masz mpangę, więc reda możesz dodać.Do tego któregoś z Melano.

Opublikowano
Mpanga i saulosi to terytorialiści, na dodatek bardzo podobnie ubarwione.
l.hongi i perspicax to tez terytorialisci i tez bardzo podobnie ubarwione, jednak proponujesz ich hodowle razem.Dlaczego nie sprobowac mpangi z saulosi? widywalem juz akwaria z tymi gatunkami razem;)

Tyshek co powiesz na:

mpanga 1x3

red red 1x5

socolofi 1x3

Opublikowano
Kolego jest strasznie dużo tego na naszym forum. Tylko poszukać i poczytać

Dokładnie,chyba nawet jest tego za dużo:) i tak też zrobiłem,tylko wszystkie propozycje obsad są podane dla standardowych zbiorników,mój jak wspomniałem jest pomiędzy :) standardami.Niemniej jednak myślałem ze nie mam szans na trzy odmiany pysków,jednak mogę.

Widzę, że masz mpangę

Zgadza się Mpanga juz pływa w zbiorniku,10 młodych,mają około 3-5cm.Mam nadzieję że harem się z takiej ilości wykroi.Szukam kolejnych rybci,dlatego zapytałem na forum o obsadę.Hongi chyba zdyskwalifikuje, wiec zostaje Mpanga,Saulosi bądź Red Red,Socolofi bardzo ciekawa propozycja :) całkiem mi umknął ten pyszczak.

Tyshek co powiesz na: mpanga 1x3 red red 1x5 socolofi 1x3

W baniaku było by ciemno-Mpanga,jaśniej-Red Red i błękitnie-Socolofi :P hmm...

Dzienks za te typy,może jeszcze coś ?

Opublikowano
l.hongi i perspicax to tez terytorialisci i tez bardzo podobnie ubarwione, jednak proponujesz ich hodowle razem.Dlaczego nie sprobowac mpangi z saulosi? widywalem juz akwaria z tymi gatunkami razem;)

Tyshek co powiesz na:

mpanga 1x3

red red 1x5

socolofi 1x3

Tak, L.hongi i Ps.perspicax orange cap są prawie identyczne...te same pasy...ta sama budowa...niesamowite, lol.

Wyczuwam z Twojej strony, że na siłę próbujesz znaleźć jakiś mój błąd... na razie Ci się to nie udało.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja ma 3 gatunki w 240l 120x40x50.

pseudotropheus saulosi 1+3 ok (4-5 cm)

melanochromis cyaneorhabdos maingano 1+3 (ok 6 cm)

pseudotropheus flavus 5 sztuk, docelowo 1+3 - jeszcze nie wiem co jest co (ok 2 cm)

Na ten moment saulosi i maingano zachowują się tak jakby się nie widziały nie wspominając o małych flavus-ach, które są zupełnie ignorowane. Zaczepki odbywają się w ramach gatunków, a prowokatorem głównie jest wybarwiający się samiec saulosi i inkubujaca samica saulos oraz samica maingano (jest największa). Małe flavusy wykazują się jedynie maksymalną bezczelnością nawet wyrywając jedzenie z pysków saulosi :D .

Nie wiem jak taka ekipa będzie funkcjonowała za rok, dwa bo wszystkie samce są terytorialne, a dodatkowo terytorialne są też samice maingano.

Opublikowano

A może zastanów się nad taką obsadą.

P elongatus Mpanga

M interruptus

M calainos

M elongatus Mpanga

M msobo Lundo Island

P socolofi

Masz dość dużą powierzchnie dna także trzy gat terytorialne powinny sobie dać radę. A w rzeczywistości to wszystko zależy tylko i wyłącznie od samej ryby. Polecany jest tu socolofi który uchodzi za rybę agresywną a obserwacje nasze mówią co innego. Proszę poczytaj i sam wyciągniesz wnioski

http://forum.klub-malawi.pl/pseudotropheus-socolofi-opis-spostrzezenia-hodowcy-t21357.html.

Opublikowano
Tak, L.hongi i Ps.perspicax orange cap są prawie identyczne...te same pasy...ta sama budowa...niesamowite, lol.

Wyczuwam z Twojej strony, że na siłę próbujesz znaleźć jakiś mój błąd... na razie Ci się to nie udało.

Napisalem w czym sa podobne- UBARWIENIU Czy elongatus i saulosi tez maja te same pasy i budowe? nie a jednak piszesz ze sa podobne ... lol .

To nie jest szukanie bledow raczej wykazanie ze zaprzeczasz sam sobie.

Opublikowano
Napisalem w czym sa podobne- UBARWIENIU Czy elongatus i saulosi tez maja te same pasy i budowe? nie a jednak piszesz ze sa podobne ... lol . To nie jest szukanie bledow raczej wykazanie ze zaprzeczasz sam sobie.

Kolego Elozox z tego co widzę to Ty próbujesz cały czas zaczepki z Perezem. Nie odnosisz się do wątku tylko za wszelką cenę próbujesz przedstawić swoje racje.