Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wojtek rozumie że sugerujesz że moje akwa jest odpowiednie do tej rybki. Na pewno jest nie za małe. W mojej wypowiedzi bardziej mi chodziło że w większości opisach i nawet w wypowiedziach na naszym forum, jest to pysiek agresywny. Przynajmniej wewnątrz gatunkowo. Co do wielkości też są same rozbieżne informacje. Słyszy się że osobniki te dorastają do 17cm. Wracając do wielkości akwa, w chwili obecnej P socolofi jest polecany do 240l (120x40x50) i tu zaczyna się dylemat. Do jakiej rośnie wielkości w rzeczywistości i w jakim może pływać zbiorniku. Generalnie P socolofi uchodzi do tej pory jako ryba roślinożerna a czy tak jest faktycznie?

Opublikowano
Masz więc najprawdopodobniej same samce.

bardzo prawdopodobne. Tylko, że od czasu do czasu miedzy losowymi parami obserwuje coś co bardzo przypomina początek zalotów. Wiec albo moje ryby to geje albo nie wiem... :P

Albino ma czerwone czy czarne oczy ?

czerwone.

DSCF2680.png

--

Samczyk błękitny miał około 12cm zamieszkiwał z 3 samiczkami [...]

Także nie zauważyłem agresji P socolofi.

Ale piszesz ze miałeś jednego samca. To troche inny układ. Jakby były 2-3 to mogło by wyglądać zupełnie inaczej.

Opublikowano
Ale piszesz ze miałeś jednego samca. To troche inny układ. Jakby były 2-3 to mogło by wyglądać zupełnie inaczej.

To tak jak w każdym innym gatunku pyszczaków im więcej samców tym więcej walk.

Yaro napisałeś o agresji i Marek też pisał o agresji i to bardzo dużej, a zauważ że tak naprawę moje doświadczenie i autora są odmienne. Hari znowu napisał że nasza rybka jest bardzo terytorialna.

Także ciężko określi co w sobie kryje nasz pysiek.

Opublikowano

"Pseudotropheus socolofi to jednak ryba w pewnym sensie nieprzewidywalna. Ze względu na zróżnicowane zachowanie poszczególnych osobników, nie ma gwarancji, że chów więcej niż jednego samca uda się w jakimkolwiek zbiorniku, wyłączając oczywiście olbrzymie akwaria o długości 200 cm i większe, gdyż w nich szansa jest znaczna."

Myślę, że ten wycinek mojego arta oddaje to co chciałbym powiedzieć o agresji wewnętrznej. Agresja zewnętrzna jest dwojaka od lekkiego lekceważenia ( ryby nieterytorialne ) do dużej agresji ( ryby terytorialne ).

Terytorialista nigdy nie będzie łagodny wobec ryb, które coś mu tam kopia pod nosem. Nie jest to jednak ryba bardzo agresywna tylko średnioagresywna ( zdarzają się samce wyjątkowe ), porównując zebre chilumba do socolofi stwierdzam, że ten drugi o wiele lepiej koegzystuje z innymi rybami i jeśli mu zapewnić dostatecznie duży zbiornik będzie o wiel e mniej problematycznym lokatorem. poza tym skutki agresji mają mniejszą wagę i najczęściej przeciwnik kończy pod lustrem wody a nie tak jak w przypadku poddenerwowanej chilumby stopami do góry. Oczywiście gdy samiec ma za blisko przeciwnika czy niegotową samicę to je będzie krzywdził

Opublikowano

Wiecheccy pisali : gatunek ten dobrze współżyje z innymi gatunkami mbuna, Płetwy brzuszne czarne krawędzie jasnożółte. Oglądając fotkę marek z 81 zauważamy że płetwy są czarne. Dość dziwne te różne zachowanie tych ryb , może to inny gatunek np.: Melanochromis Joanjohnsonae, niezwykle agresywny i podobny?

• Dziękuję 1
Opublikowano

To na pewno ten gatunek. Socolofi potrafi bywać zjadliwe a czasy Wiecheckich to jednak czasy bardzo popularnej teorii o kontrolowanym przerybieniu. Pyszczaki powiedzmy w liczbie 40 w akwarium o litrażu 240 to na prawdę typowy dworzec kolejowy gdzie ryby są zagubiona a terytorialiści wariują bo jak im pływają procesje przez rewir to i tak się nie wybroni. Poza tym socolofi nie ma za wiele wspólnego z żółtym rodzą się już niebieściutkie wiec prędzej to Wiecheccy pomylili Melano z socolofi.

--

Wojtek rozumie że sugerujesz że moje akwa jest odpowiednie do tej rybki. Na pewno jest nie za małe.

Tego nie doczytałem i dlatego odpowiadam teraz ... oczywiście Sławek, że jest odpowiednie Marek miał je w 80 cm.

Opublikowano

Wiecheccy to pieśń przeszłości, nie wiem jakie mieli ryby, wszelkie fotografie wskazują, że w przypadku socolofi, tak na prawdę żółte końcówki występują tylko na grzbietówce i oczywiście odbytówce te na górze są zazwyczaj super delikatnie.