Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ma ktos jakis dobre rozwiazanie na ustawienie cyrkulatora 2000 w akwarium juwela vision 260, kombinuje juz ok 2 miesiecy a i tak nie bardzo jestem zadowolony bo jesli moc ustawiona jest na minimum to kupki praktycznie zostaja po calym akwa , jesli na max to co prawda zbieraja sie w jednym miejscu plus na gabce , ale mam obawy ze przy takim pradzie ryby nie sa zadowolone. Czy powinien on dzialac caly czas czy mozna go wylaczac aby dac swobodnie poplywac rybkom?

Opublikowano

Cały czas ustawiony tak,żeby prąd wody zawracał przy przedniej szybie zamiatając kupska do filtra. Temat poruszany wiele razy, poszukaj w archiwum forum.

Opublikowano

Ja ustawiałem filtr w akwarium jakieś 2-3 miesiące:

Z wylotem na tylną szybę, na przednią, z deszczownicą długą, krótką, łamaną, bez deszczownicy. Do tego ustawiałem wylot z zewnętrznego. Makabra :evil:

Sprawdził chyba n najbardziej popularny system:

1. Filtr wewnętrzny na lewej szybie z wylotem delikatnie skierowanym na tylną szybę

2. Na wylocie filtra "łopatka", która jest w zestawie i powoduje, że woda nie leci centralnie na tylną szybę tylko pod kątem w stronę lustra wody tak, aby poruszać taflą (pod taflą mam najsilniejszy prąd bo i tak ryby tam nie pływają).

3. Wylot z zewnętrznego przyczepiony na tylnej szybie blisko prawej strony skierowany pod kątem na przednią szybę, ale także z "łopatką" skierowaną tak, aby poruszać lustro wody.

Moc filtra na maxa.

Efekt:

- brak efektu pralki w akwarium

- wszystkie fekalia osadzają się na gąbce

Życzę powodzenia. Jak Ci się uda będziesz zachwycony :P

• Dziękuję 1
Opublikowano

dzieki za podpowiedzi wlasnie testuje twoj sposob renton tylko ze na tylniej po prawej mam wylot z kubla w postaci malej deszczownicy , prad sie zrobil ogromny , bede musial zmniejszyc jak zbierze co trzeba , ale mam obawy ze i tak beda sie kupska zbierac w jakims miejscu ( juz na to wyglada) , czy jesli beda tam lezec do tygodnia czasu, powiedzmy od podmiany do podmiany to sie nic nie stanie , czy lepiej syfonowac je co jakis 2 dzien( sciagac 10l wody i czyscic gabke w tej wodzie za jednym zamachem)?

Opublikowano

W mojej opinii miejsce w którym zbierają się kupska nie ma znaczenia. Czy to będzie na gąbce czy na podłożu tak czy siak są w wodzie. Ważne tylko, żeby nie zbierały się np: przy przedniej szybie bo raczej nie chciałbyś na to patrzeć. Do poprzedniego opisu mogę tylko dodać, że wylot z wewnętrznego mam ok. 17 cm pod lustrem wody (akwarium ma 50 cm wysokości.)

Opublikowano

przenioslem mechanika z powrotem na prawa strone ale deszczownie wywalilem na lewo, narazie wyglada to okazale , bo woda ladnie zawraca wzdloz przedniej szyby i jak narazie kupki zbieraja sie w jednym miejscu przy tylniej szybie pod mechanikiem za najwiekszym kamieniem , troche ciezki mam tam dostep przy odmulaniu ale juz mam dosc pajacowania z tymi filtrami wiec zostawiam jak jest.....

Opublikowano

Grunt, że Ci się udało. U mnie opcja Australijska nie przeszła kiedy woda kręciła się od prawej do lewej, a nie od lewej do prawej.