Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc tą osobą zainteresowaną byłem ja :P. Już tłumaczę czemu prosiłem kolegę o opisanie jego DIY. Naczytałem się już wiele wątków typu: "Alternatywne źródło napędu filtra - uszkodzony silnik", "Zwiększenie przepływu kubełka", "Wewnętrzny filtr mechaniczny", itp. Wszystkie te tematy łączyło jedno, dywagacje i teoretyka. Sam brałem udział w wielu takich wątkach, a tu proszę gotowe rozwiązanie. Wiem jak większość patrzy na rozwiązanie filtracji mechanicznej - głowica + gąbka to najlepsze rozwiązanie. Ok. Ale Ci którzy nie chcą mieć dodatkowych urządzeń w baniaku mogą się pokusić o lekki tuning starego kubełka i z taką pompą wymieść zanieczyszczenia z baniaka poprawiając jednocześnie cyrkulację. Filtr jest szczelny, węże dają radę, a do baniaka wędruje tylko wlot i wylot. Przy niedużych zbiornikach to zawsze oszczędność miejsca. Plusów jest zdecydowanie więcej m.in. cisza, regulacja mocy pompy czy wreszcie oszczędność bo pompy grundfosa pomimo swojej ceny są coraz bardziej energooszczędne i szybko zwraca się ich zakup.

Jeszcze raz bardzo dziękuję koledze piotriola za opis swoich spostrzeżeń.

Kolego Makok każdy już wie że jeśli chodzi o dział DIY, jesteś GURU, bynajmniej dla mnie. Nie opuściłem żadnego filmiku z Twojego kanału YT. I proszę o więcej! ;) Według mnie jednak porównywanie tych dwóch projektów mija się z celem. W twoim przypadku to DIY od podstaw a u kolegi piotriola delikatny tuning nie mniej dla mnie idealny z uwagi na zalegający w piwnicy kubeł z uszkodzonym silniczkiem. Swoją drogą faktycznie do przesunięcia takiej pełnej beczki przydała by się paleta EURO i wózek widłowy ;). Nie mniej takie rozwiązanie jest nadal chętnie wykorzystywane przez akwarystów pomimo upływu lat.

Podsumowując. Wg mnie, osoby mało ogarniętej w sprawach technicznych a bardziej ekonomicznych tak proste rozwiązanie poprawy parametrów filtra zewnętrznego i zastosowanie go jako filtr mechanicznego pomimo konieczności częstego otwierania to strzał w 10kę. Czemu? Bo mam małe akwarium (240l) a co za tym idzie skromną obsadę. Zbieram już PLNy na pompę :rolleyes:

Ps. W moim wypadku sump to przerost formy nad treścią.

Opublikowano
Według mnie jednak porównywanie tych dwóch projektów mija się z celem. W twoim przypadku to DIY od podstaw a u kolegi piotriola delikatny tuning nie mniej dla mnie idealny z uwagi na zalegający w piwnicy kubeł z uszkodzonym silniczkiem.

masz całkowitą rację... tym bardziej że moja beczka sączyła delikatnie, co było upierdliwe w "zarządzaniu" więc śmiem twierdzić, że kolegi rozwiązanie jest 10x lepsze :D

wkleiłem tamten mój post raczej w kontekście wcześniejszego zmieszania w temaci czy mechaniczna czy biologiczna... ja miałem obie w jednej beczce.. ale nie ważne ;)

co do pompy - napisz do mnie w PW adres i wpłać 3 dychy na przesyłkę to Ci wyślę pompę od CO, którą widziałeś na filmach... do morskiego się nie nada bo skoroduje, a tak niech ktoś się ucieszy z tego - pod warunkiem że opiszesz swój projekt DIY na niej (niech będzie wkład w rozwój działu :P )

peeace ;)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Sporo jest obaw o zastosowanie takich pomp w mniejszych zbiornikach, można pompę bez regulacji zwolnić używając Electronic speed controller. Urządzenie pracuje 0,2-2,5 A. Pewnie przyda się do nowych pomp.

pozdrawiam

post-12774-14695716152107_thumb.jpg

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Nic takiego nie zauważyłem i naprawdę śmiało możesz pakować to do pompy ! Nawet nie wiem czy w ogóle jesteś w stanie kupić inny śrubunek do pompy CO.

• Dziękuję 1