Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki nabe, regulamin wiele wyjaśnia.

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na pytanie Zdrowego Zęba, bo to dość istotne pytanie. Jak się ma przedstawianie zdjęć na fecebook'u, który nie jest częścią serwisu? Nie chodzi mi o dodawanie zdjęć do wglądu bo w tym przypadku podaje się autora, ale o zdjęcia ryb na bannerze. Albo jak się ma wykorzystywanie zdjęć z galerii do robienia np. plakatu (np. na zoobotanikę)?

Do pełni szczęścia brakuje jeszcze ptaszka do odhaczenia przy dodawaniu fotek, zapoznałem się i zgadzam itp.........

Tak właśnie. To by było "kropką nad i" tego problemu.

Opublikowano

Nie chciałbym wpadać w jakąkolwiek polemikę nt wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, a tym bardziej dyskutować z faktami, które przedstawiacie odnośnie prawnej strony problemu wykorzystania czyjegoś zdjęcia. Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Ja tylko swoją pierwszą odpowiedzią chciałem dyskretnie dać do zrozumienia, że większość z nas byłaby wręcz b. zadowolona, gdyby ktoś wykorzystał np. fotkę naszego pyszczaka do stworzenia choćby podstawki pod piwo. Pewna forma wyróżnienia byłaby to. Jeśli chodzi o zgodę, to jakim problemem jest na dobrą sprawę wysłanie na pw właściciela zapytania o pozwolenie na wykorzystanie zdjęcia, które to z kolei byłoby tym eljotowym ” ptaszkiem do odhaczenia” wyrażającym ową zgodę.

Pzd.

Opublikowano
Jak się ma przedstawianie zdjęć na fecebook'u, który nie jest częścią serwisu? Nie chodzi mi o dodawanie zdjęć do wglądu bo w tym przypadku podaje się autora

Jest temat, gdzie osoby wyrażają(właściwie - wyraziły) zgodę na umieszczanie ich zdjęc na fejsie. Jak nie ma tam zgody, to zawsze piszę, czy mogę. Nie ma, że wstawiam fotkę, podaję autora i koniec ;)

Opublikowano

Nie tak do końca - regulamin wewnętrzny, czyli galerii nie może stać w sprzeciwie do prawa (prawo autorskie), jeżeli ustawa zezwala na używanie upublicznionych już zdjęć, to zapis regulaminu, że nie można tego używać można sobie w buty włożyć.

Nasze logo nie jest zarejestrowanym znakiem firmowym, tak jak np pepsi itp, i do tego wizerunku dotyczą zapisy ustawy o prawie autorskim.

Więc podsumowując: sam sobie i dla siebie mogę zrobić kufelek, podkładkę czy koszulkę i nikt mi nic nie zrobi. Jednak jeżeli będę chciał to sprzedać osobie trzeciej - jest to już naruszenie prawa.

Opublikowano
Nie chciałbym wpadać w jakąkolwiek polemikę nt wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, a tym bardziej dyskutować z faktami, które przedstawiacie odnośnie prawnej strony problemu wykorzystania czyjegoś zdjęcia. Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Ja tylko swoją pierwszą odpowiedzią chciałem dyskretnie dać do zrozumienia, że większość z nas byłaby wręcz b. zadowolona, gdyby ktoś wykorzystał np. fotkę naszego pyszczaka do stworzenia choćby podstawki pod piwo. Pewna forma wyróżnienia byłaby to. Jeśli chodzi o zgodę, to jakim problemem jest na dobrą sprawę wysłanie na pw właściciela zapytania o pozwolenie na wykorzystanie zdjęcia, które to z kolei byłoby tym eljotowym ” ptaszkiem do odhaczenia” wyrażającym ową zgodę.

Pzd.

nie ma żadnego problemu ale np na grafike ryby która chciałbym wykorzystac przy zrobieniu naszej klubowej koszulki zgody nie moge uzyskać bo autor juz nie jest klubowiczem i nie odpowiada na pw :/

Nie tak do końca - regulamin wewnętrzny, czyli galerii nie może stać w sprzeciwie do prawa (prawo autorskie), jeżeli ustawa zezwala na używanie upublicznionych już zdjęć, to zapis regulaminu, że nie można tego używać można sobie w buty włożyć.

Nasze logo nie jest zarejestrowanym znakiem firmowym, tak jak np pepsi itp, i do tego wizerunku dotyczą zapisy ustawy o prawie autorskim.

Więc podsumowując: sam sobie i dla siebie mogę zrobić kufelek, podkładkę czy koszulkę i nikt mi nic nie zrobi. Jednak jeżeli będę chciał to sprzedać osobie trzeciej - jest to już naruszenie prawa.

no i ok masz rację, ale ja mam zrobić koszulki KM w tym celu rozmawiam z firmami, teoretycznie nie będę handlował nimi bo nie uzyskam dla siebie przychodu ze sprzedaży ale praktycznie, jedynym sposobem uzyskania koszulki będzie wysłanie mi odliczonej kwoty za koszulkę hmm... i tu zaczynamy obracać pieniędzmi za towar do którego nie mamy zgody autora na taki obrót. Dodatkowo dochodzi jeszcze sprawa zmiany formatu/nośnika "utworu" i przeróbki tego utworu

oryginał:

podkladkaostateczna.jpg

oryginał przerobiony na koszulke:

rybaklubumalawi.png

Poza tym możemy sobie dywagować na ten temat az nas ktoś ukarze za OT abo do "brązowej" śmierci ale i tak sąd pewnie miałby na ten temat inne zdanie i zaskoczył by nas wyrokiem i uzasadnieniem... :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.