Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja za pompą mam 3 korpusy. Matrix, Phosguard i FBF. Nie dawaj więcej jak 3 max 4 bo to zadusi przepływ i spadnie zasys.

Opublikowano
Stan, zmieścisz znacznie więcej niż 500ml.

Pewnie, że zmieścisz więcej niż 500ml, tak około 1000ml ! Tylko co z tego jak Ci po uruchomieniu pompy około 500ml purigenu wydmucha do akwarium. Polecam 500ml purigenu na 10calowy korpus, ponieważ reszta korpusu wypełnia się falującym purigenem ;-) !!!

Opublikowano

Konradmk czemu chcesz wkładać do korpusów i matrix i ceramikę. Skoro matrix ma być nieco lepszym podłożem dla bakterii niż ceramika. Jeśli już dałbym tylko matrix, a w ewentualnie w jednym korpusie puściłbym z piasku FBF (tak samo jak umieszczasz purigen), jak ruszy to nawet i matrix nie byłby potrzebny :)

FBF - http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/diy-zrob-to-sam/107-jak-zbudowaem-filtr-fluidyzacyjny-fbf-

Opublikowano

Ja u siebie mam 3 korpusy za pompą i myślę że ta opcja jak najbardziej wystarczy.

Za pompą jest :

wkład 50, fbf który daje znakomicie radę w 420l z 40 młodymi pyskami, oraz zapas na w razie "W"

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam metalowe ale z krótkim pokrętłem. Ciężko się kręcą ale mi to nie przeszkadza. Z dłuższą wajchą będzie lepiej. Czy plastikowe czy metalowe? Jak uważasz. Mam metalowe i te polecam tylko dlatego, że nie mam plastikowych ;)

Opublikowano

Ja używam metalowych i sobie chwalę , ale widziałem że wielu ma plastikowe i nikt jak na razie nic złego o nich nie pisał. Oczywiście byle nie były to ogrodowe bo jednak z nimi jest różnie. Jedynie co mogę sugerować to na gwintach metalowych nie dawaj tasmy teflonowej tylko ,,włosy konopne" , o wiele lepiej uszczelniają takie połączenie.