Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zaczynam przygodę z pyszczakami .Zakupiłem akwen 240l 120cm długości :)Jestem w trakcie prac wykończeniowych szafeczki tzn obudowuje metalowy stelaż.

Mam kilka pytań odnośnie sprzętu jaki zakupiłem :

FILTR ZEWNĘTRZNY JBL CristalProfi e901 grrenline - czy da rade w takim akwa ? Czytałem że do 300l spokojnie sobie poradzi , jakie bakterie kupic do filtra na start?

Grzałka 200w

Oświetlenia jeszcze nie mam i chciał bym się poradzic , czy lepiej założyc belke ze świetlówkami czy może listwy led ?

Podłoże wiadomo - piasek

Kamienie- wapień filipiński oraz jasny łupek (coś ułoże na tle tylnej ściany , mam tego troche )

Tło - na pewno nie strukturalne , raczej ciemny lub niebieski arkusz od zewnetrznej strony

Prosze o rady dla młodego amatora . Z góry dzięki wszystkim

Opublikowano

Przyjacielu założyłeś wątek w dziale podstawy, ale czy choć zadałeś sobie odrobinę trudu żeby przeczytać już istniejące wątki w tym dziale ?. Czy na prawdę sądzisz że jesteś jedyny i niepowtarzalny i nikt oprócz ciebie nie ma takiego akwarium i takich filtrów... tu masz jedną wskazówkę http://forum.klub-malawi.pl/zdaniem-akwariach-t21102.html jeśli cie nie pomoże no to cóż...

Opublikowano
FILTR ZEWNĘTRZNY JBL CristalProfi e901 grrenline - czy da rade w takim akwa ? Czytałem że do 300l spokojnie sobie poradzi , jakie bakterie kupic do filtra na start?

Spokojnie sobie poradzi jako filtr biologiczny. Jakiś mechanik też by się przydał.

Tutaj masz o filtracji: http://forum.klub-malawi.pl/podstawowy-osprzet-filtracyjny-t20673.html

Grzałka 200w

Gra gitara.

Oświetlenia jeszcze nie mam i chciał bym się poradzic , czy lepiej założyc belke ze świetlówkami czy może listwy led ?

Jak dasz belkę na T5 na pewno będziesz miał większe pole do popisu tj. lepszy wybór jeżeli chodzi o dobór barwy. Led to tylko biały ciepły albo zimny. Chociaż ostatnio są bardzo "modne" halogeny led 10W nawet nieźle wygląda akwarium oświetlone właśnie nimi.

Kamienie- wapień filipiński oraz jasny łupek (coś ułoże na tle tylnej ściany , mam tego troche )

Odradzam. Ładnie wygląda na początku. Gdy zarośnie okrzemkami lub innym glonem już nie jest taki ładny.

--

Maćku daj koledze szanse to jego pierwszy post. ;)

Opublikowano

Marek_z_ 81

Dzieki wielkie za odpowiedz

Mechanika mam 1600l/h oczywiście gąbka w środku .Poradzi sobie ?

A co do zewnetrznego to czytałem że kupuję się bakterie na start, ale nie mam pojecia czy wlewa się do filtra czy do akwarium , bezpośrednio do wody.

W związku z oświetleniem muszę poczekac bo niestety budżet mam mamy w tym miesiącu :( zastanawiam się nad led , ale poczytam sobie i podejmę decyzje na dniach .

Jestem nowy na forum i nie do końca wiem jak "tu się poruszac" więc prosił bym o darowanie sobie komentarzy nie związanych z postem :) - Maciek - wielkie dzięki

Pozdrawiam:p

Opublikowano

Filtr powinien sobie porazić. Zobaczysz w "praniu"

Bakterie na start kup Sera nitrivec (bakterie z pożywką), chyba że będziesz miał ryby startowe to Prodibio biodigest (bez pożywki). Wlej do akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Baniak bedzie dojrzewał bez rybek tak wiec kupie bakterie z pożywka :)

Myślę że w tym tygodniu skończe szafke (stelaż) to może na weekend już zaleje wodą . Ahhhhh czasu mało , chęci dużo i nie wiadomo za co się złapac :) Pozdrawiam Dziekuje bardzo za podpowiedzi , fajnie że jest "Ktoś" kto podpowie a nie pastwi się na nowych forumowiczach ...

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Testy zostaną zakupione do końca tygodnia , a co do FAQ to troche mało czasu ,ale myślę że znajdę czas na czytanie , w końcu to coś dla samego siebie wiec trzeba się wysilic i poświecic :) Pozdrawiam jeszcze raz Dzięki , uciekam do pracy :rolleyes:

Opublikowano
Prosze o rady dla młodego amatora

Jestem nowy na forum i nie do końca wiem jak "tu się poruszac" więc prosił bym o darowanie sobie komentarzy nie związanych z postem - Maciek - wielkie dzięki

Pozdrawiam

Jako młody amator daruj sobie uszczypliwości i nie ma za co, powodzenia