Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O książkach na temat jeziora Malawi w naszym kraju można pomarzyć, dlatego polecam literaturę zastępczą (o dziwo polskojęzyczną ) która według mnie powinna zainteresować kilka osób. Wydana 94-99,Tijs Goldschmidt, około 300 stron. Myślę, że Harisimi nie będzie miał nic przeciwko temu, że reklamuję tą starą książkę . Zachęcam wszystkich do reklamy książek, artykułów, bo to co ty przeczytałeś nie znaczy, że czytali to inni. ;)

pozdrawiam

post-12774-14695713992941_thumb.jpg

Opublikowano

Park Narodowy Malawi położony w południowej części jeziora, powierzchnia 94km kwadratowe obejmuje 12 wysp. W obrębie do 100m od brzegu z czego tylko 7 km kwadratowych obejmuje (siedliska wodne).Park powstał 1980 r wpisany na listę UNESCO w 1994r.Znaleziono tam ropę naftową, ale o tym pisał już harysimi.

pozdrawiam

http://forum.klub-malawi.pl/smiesznego-jezioro-zagrozone-t19764.html

Jedną z 12 wysp to wyspa Mumbo, istnieje tam hotel Raj na ziemi a tak reklamują to miejsce ;

Wyspa Mumbo jest nieskazitelna, bezludna tropikalna unosząca się na rozległych wodach jeziora Malawi National Park. W labiryncie ogromne podwodne głazy, niezliczone gatunki kolorowych ryb i pielęgnic, czysta woda, spokój. Park Narodowy oferuje to, co wielu uważa za najlepsze-nurkowanie. Wyspa ta to tylko 1 km średnicy dziewiczego terenu Malawi.

Myślę że chronione obszary to ciekawy temat, tym bardziej że jest to (mekka) naszego biotopu:)

inne wyspy:

Chinyankwazi

Chinyamwezi

post-12774-14695713998098_thumb.jpg

post-12774-14695713998929_thumb.jpg

post-12774-14695713999057_thumb.jpg

Opublikowano

Dla prezesa polecam rzadko spotykaną pozycję opracowaną przez;

Krzyżaka

Strzeleckiego

Tobiasza

Toczka

Fachowcy w tej dziedzinie i moi nauczyciele :rolleyes:

pozdrawiam

Chcąc zanurkować w Malawi trzeba być członkiem CMAS, uprawnienia wystawia Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze Komisja Działalności Podwodnej. Są to uprawnienia międzynarodowe.

post-12774-14695713999695_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

UNESCO-Aktualności.

Pięć Dziedzictwa Światowego w Afryce wybrana do udziału w programie Business Planning

Po rygorystycznej selekcji, w sumie 18 menedżerów z pięciu Dziedzictwa Światowego w Afryce zostały niedawno wybrany na przyjęcie do Centrum Światowego Dziedzictwa / Earthwatch / Shell 2011 "Planowanie Biznesu dla menedżerów naturalnym World Heritage Site" programu. Pierwszy oferowane w Azji Południowo-Wschodniej w 2009 i 2010, w tym roku program będzie skoncentrowany na Afryce. Program łączy w sobie 10-dniowe intensywne szkolenie, a następnie przez jeden rok etapu realizacji, gdzie wnioski wyciągnięte są stosowane przy wsparciu mentorów ekspert z Shell.

Wybrani kandydaci pochodzą z jeziora Malawi National Park (Malawi), Park Narodowy Jeziora Turkana (Kenia), lasów deszczowych Atsinanana (Madagaskar), Simien Park Narodowy (Etiopia) i W Park Narodowy (Niger).

Pięcioletni program, finansowany przez Shell i realizowane przez Earthwatch , uznanych na arenie międzynarodowej organizacji ochrony i szkolenia, opiera się na skutecznej Business Planning for Natural World Heritage Site Managerów pilotażowego projektu wcześniej przeprowadzonych pomiędzy Shell Foundation i Centrum Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Znalazłem w internecie , jak SHELL to pewnie ropa:confused:

Opublikowano

Kilka lat temu ukazały się przewodniki o pielęgnicach wydane przez Tigra system. Okładka twarda, około 200 stron, liczne ilustracje, język polski.1 Tanganika 2 Pielęgnice moja pasja 3 Malawi. Są to ciekawe pozycje dla osób zaczynających zabawę z tym biotopem.

Niestety firma ta nie przewiduje w najbliższej przyszłości wydania podobnych pozycji.:(

post-12774-14695714095419_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, od tej pozycji miałem zacząć jednak byłem pełen obaw gdyż książka ta zawiera nieaktualne nazewnictwo (za które pewnie mi się dostanie, ale co tam).Książki wydane 1986,88 twarda oprawa około 120 stron, autorzy Beata i Krzysztof Wiecheccy. Byli to pionierzy w tej ciekawej dziedzinie. Można z tych pozycji dowiedzieć się o ich wyprawie nad jezioro Malawi i o rybach które złowili. Zaczynali nieco wcześniej niż Ad Konings. Mimo nazw (Haplochromis) uważam że warto je przeglądnąć bo jest to ciekawa pozycja nie tylko dla początkujących.

pozdrawiam:)

post-12774-14695714346056_thumb.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.