Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłem CLYNOL bo od jakiegoś czasu moja woda zrobiła lekko zielona. Nie jest to związane z atakiem glonów bo szyby i kamienie czyste. Parametry też OK ale ten odcień mi się nie podoba. Widzę to nawet przy podmianach gdy zlewam wodę do białych wiader. Sprawdzę jak działa preparat JBL i napiszę.

Opublikowano

To nie była diagnoza tylko opis częstej przyczyny :-)

Podobno JBL CLYNOL usunie najszkodliwszą formę amoniaku (NH4).

Odnosząc się do kolegi Renton moim zdaniem był to amoniak, ale szybko zadziałał zrobił podmianę i dodatkowo zasłonił kocem akwarium.

Często też zakwitu można pozbyć się przez filtrację uv i ziemię okrzemkową.

Dwa lata temu testowałem namiastkę filtra okrzemkowego.Wniosków na razie żadnych nie wyciągnąłem, gdyż woda była kryształ przed i po testach. Jedynie moja subiektywana ocena, że woda jest bardziej przeźroczysta.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie. W filtrze mam założone 100ml purigen`u. Wlałem Clynol i teraz dopiero się zastanawiam czy dobrze zrobiłem i czy nie powinienem wyjąć purigen`u? Dodam jeszcze, że woda zrobiła się biała... po dwóch godzinach nabiera nieco klarowności. Purigen zakupiłem właśnie z powodu białej wody. Wiem, że Clynol mętni wodę nawet do 24h ale czy w połączeniu z Purigen`em będzie działał prawidłowo?

Opublikowano

Nie obawiaj się, chemicznie oba produkty dla siebie pozostaną obojętne. U siebie zastosowałem je podobnie i Purigen robi swoje a Clynol swoje :D O Purigen'ie poczytaj więcej tu: http://forum.klub-malawi.pl/test-preparatu-purigen-firmy-seachem-t14898.html

Natomiast zmętnienie po Clynol'u zniknie i jestem w 100% przekonany, że zlikwiduje Ci również zazielenienie wody, pozdrawiam.