JemioloSeba Opublikowano 1 Maja 2013 #1 Opublikowano 1 Maja 2013 Witam. Ponownie zwracam się o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Zamówiłem właśnie nowy zbiornik 280l. Wymiary dna to 140x40 bo szafka tylko tyle pomieści. Moja obecna obsada z 200l raczej zostanie więc chciałem zapytać czy mogę a jak tak to co dobrać? Obecnie posiadam Ps. Saulosi (docelowo 1+3) oraz Maingano (docelowo 1+3). Zastanawiam się nad dorzuceniem jeszcze jednego gatunku w podobnym układzie. Bardzo interesuje mnie Afra Cobue i to właśnie je chciałbym dodać. Co sądzicie o takim zestawieniu? Cytuj
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2013 #2 Opublikowano 1 Maja 2013 Możesz śmiało dopuścić harem cobue. Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 1 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Maja 2013 Rozumiem, że karmienie w takim przypadku bez większych zmian? Większość roślinne + mięsko od czasu do czasu? Cytuj
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2013 #5 Opublikowano 1 Maja 2013 Możesz karmić 50/50 a nawet lekka przewaga mięska saulosi nie zaszkodzi. Największe zapotrzebowanie na mięso ma tu afra.Do niej głównie musisz dopasować dietę. 1 Cytuj
boadzulu Opublikowano 1 Maja 2013 #6 Opublikowano 1 Maja 2013 Połączenie cynotilapia afra + pseudotropheus saulosi to zły pomysł . Większy problem będziesz miał z zachowaniem ryb niż z dietą , którą można pogodzić . Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 1 Maja 2013 Autor #7 Opublikowano 1 Maja 2013 Co masz na myśli? Nie pogodzą się w zbiorniku 140cm? Jeden samiec afry i jeden saulosi...? Dość często widziałem takie zestawienie więc myślałem, że jest już sprawdzone. Cytuj
Maciej Opublikowano 1 Maja 2013 #8 Opublikowano 1 Maja 2013 Prawie 2 lata miałem Harę z Saulosi w 150cm. Gdy samce obrały już swoje rewiry (obok siebie) nie było z nimi żadnych problemów. Śmiało możesz trzymać oba te gatunki. Pzdr. 1 Cytuj
stan Opublikowano 1 Maja 2013 #9 Opublikowano 1 Maja 2013 Osobiście trzymałem afre z saulosi fakt, że przez 6 miechów w 200l(100cm dł.) , ale jak samiec afry objął rewir to nie było żadnych awantur. Oczywiście nie było powiedziane, że w przyszłości by do takich nie dochodziło, ale w 140cm nie powinno być problemów. Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 2 Maja 2013 Autor #10 Opublikowano 2 Maja 2013 Skoro jest już temat to zapytam o jeszcze jedno zestawienie. Co powiecie gdybym zamiast afry dodał Red Reda 1+3? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi