Skocz do zawartości

Pytanie, zanim zacznę przygodę z malawi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się ze jedna kostka na jedno karmienie spoko nie moga byc ani hipopotamy ani chudzielce musisz sam obadac ile potrzebuja pokarmu. Jak beda przejedzone to beda grubasy i nie beda tak pływac po akwarium ino beda w kontach i beda płochliwe.

Trzeba je rozmrozić. Ja robię tak :

mała filiżanka, w nią kładę drobne sitko do którego wkładam tyle kostek mrożonki ile potrzebuję, zalewam to zimną woda. Rozmraża się.

Po rozmrożeniu przelewasz 2-3 razy zimną wodą i podajesz

Jeśli coś źle napisłaem prosze o poprawke :D

Opublikowano

Witam.Zaczynam własnie przygodę z Malawi. Posiadam awarium 216 l. o wymiarach 80 x 45 x 60.Filtr wewnętrzny AQUASZUT Junior Typ N 500 BIO + oddzielne napowietrzanie, temp. 25 stopni. W zbiorniku pływają ; pyszczak żółty 5-6 cm. 3 szt. , pyszczak acei 4-5 cm 7 szt. , pyszczak rdzawy 3-4 cm 6 szt. Karmione na razie Tropical Malawi i JBL Spirulina 40%. Jeśli chodzi o płeć rybek to wdaje mi się ze są jeszcze trochę za małe.Są to moje początki więc jeśli można prosić o wszelkie rady i wskazówki na temat obsady i czym karmić rybki żeby im się dobrze u mnie żyło. Jest wiele informacji na necie na ten temat ale jest tego tak dużo że nie wiem czym się kierować. Dlatego zwracam się do doświadczonych hodowców o wskazówki i rady. Z góry bardzo dziękuję.

Opublikowano
Wydaje mi się ze jedna kostka na jedno karmienie spoko nie moga byc ani hipopotamy ani chudzielce musisz sam obadac ile potrzebuja pokarmu. Jak beda przejedzone to beda grubasy i nie beda tak pływac po akwarium ino beda w kontach i beda płochliwe.

Trzeba je rozmrozić. Ja robię tak :

mała filiżanka, w nią kładę drobne sitko do którego wkładam tyle kostek mrożonki ile potrzebuję, zalewam to zimną woda. Rozmraża się.

Po rozmrożeniu przelewasz 2-3 razy zimną wodą i podajesz

Jeśli coś źle napisłaem prosze o poprawke :D

Nie łatwiej siteczko pod kran z wodą letnią i szybciej i prościej:-)

Opublikowano

A ja w ogóle nie rozmrażałem :) Tomek większość odpowiedzi na twoje pytania znajdziesz w FAQ. Jeśli nie, to zapraszam do przeszukania forum albo spotkania na czacie.

Opublikowano

Dla tylu ryb raczej cała nie będzie problemem. Jednak musisz to wyczuć nie ma szans aby ci matematycznie wyłożyc ile masz karmić. Ryby musza mieć dobry kształt a mlode więc potrzebują trochę więcej budulca niż ryby dorosłe jednak nie mogą mieć wielkich brzuchów. Pokarm też nie może zalegać. Lepiej ryb nie dokarmiać i korygować ilości w górę niż później je odchudzać.