Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja propozycja to kupić pcv spienione, następnie butelkę denaturatu ( chyba że tło chcesz mieć na zewnątrz ) i łupek. Pokrusz go młotkiem , odtłuść denaturatem kamie jak i płytę i naklejaj na silikon akwarystyczny. Można zrobić całkiem fajny kawałek tła które wygląda bardzo dobrze;) Jak chcesz tło mieć poza akwarium to nie odtłuszczasz , a i jak chcesz mieć w środku musisz przykleić je na końcu do szyby tylniej. Tak jest najbezpieczniej;)

[102] Malawi

Opublikowano

tło canyon rock i tak będziesz musiał przycinać na długości, bo podany wymiar jest orientacyjny.montaż masz na stronie aquaterra albo ekert.pl.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam w planach zakup tła strukturalnego, ale im więcej o nim czytam tym bardziej się zniechęcam do niego. Czy kupując tło strukturalne zawsze trzeba je rozcinać na części? Wzmacniająca belka poprzeczna i wzmocnienia boczne nie pozwolą na włożenie go w całości do akwarium o długości 120cm.

Chyba, że są jakieś inne metody zamontowania tła bez cięcia go na kawałki.

Opublikowano
Tak - wycięcie i po założeniu ponowne przyklejenie wzmocnienia poprzecznego :)

To ja zdecydowanie wybieram opcję z rozcinaniem tła.

A tak na serio, wystarczy przeciąć je na pól czy lepiej na trzy części przy długości akwarium 120cm?

Opublikowano

Po przecięciu będzie istniało bardzo duże prawdopodobieństwo, że po włożeniu go do baniaka już go nie spasujesz tak jak było na początku i będzie widać linię cięcia i cała praca pójdzie na darmo.

Opublikowano
To ja zdecydowanie wybieram opcję z rozcinaniem tła.

A tak na serio, wystarczy przeciąć je na pól czy lepiej na trzy części przy długości akwarium 120cm?

Poradze Ci z doświadczenia. do swojej 150 miałem tło aquaterra 160x60.

Po przycieciu pod wymiar nie było opcji aby je wstawic w jednym kawałku.

Speniałem totalnie i przeciąłem tło na 3 czesci. Trzy - gdyż wyszło mi z obliczen, że 2 czesci bede o pare cm za głebokie aby je włożył. Nie chciałem ryzykować sprawdzania czy odpowiednio manipulujac uda sie czy nie. Włożyłem i zaczałem je w akwa sklejać. Była to jedna z najcieższych prac z jakimi miałem do czynienia w akwa. Mało miejsca, ciezki dostep, konieczna mega precyzja itp itd. Po sklejeniu wszystkich 3 czesci byłem absolutnie wykończony fizycznie. Mimo, że skleiłem je naprawde nieźle to łaczeie i tak przez długi czas widziałem i kuło mnie w oczy.

Dwa lata później gdy wyjmowałem tło postawiłem na dłuższa (?) drogę. Kupiłem 4 cienkie struny do gitary (lepiej kupić 8 - pękają). Wyciąłem w 15 minut wzmocnienie, tło wyjąłem w 5 minut. Wzmocnienia czyściłem żyletką bez ciśnienia z silikonu z 30 minut. wkleiłem całość w kolejne ~15 minut. 2 dni później zalałem baniak.

Mimo, że miałem stracha druga metoda była wg mnie znacznie lepsza. No i tło by nie straciło na wartości... Jesli tło nie kosztuje groszy lub jest bardzo cienkie to nie polecam jego cięcia.

Kleic mozna wygodnie wg mnie w baniaku do którego da się wejść. :)

• Dziękuję 1