Skocz do zawartości

piach czy kamienie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar dokupić do mojego akwa kryptokorynę. Iteraz mam pytanie czy mogę ją zasadzić w kamyki (drobny żwirek) lub w piasek?

Co sądzicie. Dzięki

Opublikowano

Może ja się wypowiem. Osobiście nie mam roślin w malawi lecz najrosądniejsze co słyszałem na temat trzymania roślin w piachu by dobrze rosły to zainwestowanie w koszyczek (taka doniczka). Najlepiej ponoć posadzić ją do takiego czegoś i wsypać tam drobny żwir. Roślina wtedy bowiem lepiej się rozwija i łątwiej dostają się do jej korzeni nawozy itp jeżeli są stosowane.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jakie ryby masz w akwa no i jakiej są wielkości. Jeśli to pyszczaki z tych mocno kopiących i do tego spore to zdecydowanie tylko w koszyczkach a i te powienieneś zabezpieczyć jakimiś kamieniami przed wykopaniem. Kryptokoryny to rośliny o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym więc jesli masz jeszcze małe rybcie to możesz sadzić bezpośrednio w żwirek lub piasek zanim pyski podrosną kryptokoryna będzie trudna do wyrwania - no pod warunkiem że się przyjmie lub nie zostanie drugim śniadaniem :P

pozdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wal w piach, tak jak pisal kolega wyzej, silne-mocno rozrośnięte korzenie, i roslinka bedzie nie do wyrwania...

Moje zielsko wrosło sie nawet w styropian rozłożony na dnie...

Ja koszyczka nie polecam, czesto gesto robi sie tam syf(korzenie mocno rozrastają sie w jego obrębie, grubsze pedy wrastaja sie miedzy szczeliny, i taki koszyczek bedzie juz na zawsze w Twoim zbiorniku)Naruszenie systemu korzennego moze prowadzić do szybkiego obumierania rosliny...