Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wodzien żyje w kwaśnych wodach.

Co do tego, czy pokarm suchy zastąpi 'prawdziwego zwierza'...nie byłbym taki pewien

Ostatnio mierzyłem wodę z woreczka w którym sprzedają wodzienia i ph było pomiędzy 7,2 a 7,4 więc do kwaśności wile jej brakuje ;) Odmiany tego robactwa żyją praktyczni w każdych zbiornikach słodkowodnych, również w Malawi.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam dość dziwne pytanie:

Jak wrzucacie pokarm do akwa? mam od wczoraj 12 małych p. saulosi.

Pokarm jaki posiadam to:

O.S.I. OSI VIVID COLOR FLAKE

O.S.I. OSI SPIRULINA FLAKES

NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT

Przed podaniem pokarm mam namoczyć?

Bo jak wrzucę bezpośrednio do akwarium to lata mi na powierzchni wody i chwilę musi minąć żeby zaczął opadać a rybki trzymają się dna.

Opublikowano

Również uważam, że w głównej mierze to kwestia zaaklimatyzowania się rybek w nowym miejscu, ale zastanawiam się jeszcze nad kwestią nawyków żywieniowych. Czy wiesz czym były karmione zanim do Ciebie trafiły? W moim przypadku kupowałem rybki ok 3cm, i od hodowcy dostałem trochę pokarmu (hikari plankton), kilka dni karmiłem tym pokarmem i stopniowo przechodziłem na swój pokarm. Oczywiście nie ma w tym reguły. Pewnie jak pyski poznają teren to będą odważniejsze i zaczną szamać, a i głód zrobi swoje:)

Opublikowano

wcinają aż miło tylko dopiero jak pokarm z powierzchni wody zacznie opadać. Rybki ok 3cm. Ale pewno tak jak piszecie jest to pierwszy dzień w nowym akwa i muszą się zaklimatyzować.

Dzięki za pomoc.

PS: znalazłem na to sposób biorę troszkę w palce lekko wkładam do wody i puszczam pokarm opada a pyśki szaleją:)

Opublikowano

To i tak niewiele. W kilku poradnikach odnośnie startu akwarium zalecano, by karmienie rozpocząć po 2-3 dniach i to bardzo małymi porcyjkami. Ta głodówka aklimatyzacyjna pomaga w ustaleniu faktycznej kondycji ryb, pozatym ryby są zestresowane a tym stresie trawienie może być bardzo niedoskonałe.

Ty juz nakarmiłeś, wiec to taka musztarda po obiedzie, ale moze postaraj się ich teraz nie przekarmiać. Pyśki bedą szaleć za pokarmem, choćby tarły brzuchami po dnie z przejedzenia. Aczkolwiek, sposób na niepozostawanie pokarmu na powierzchni masz własciwy. :)

Opublikowano

Ja podaję pokarm rybkom za pomocą pęsety, nie muszę moczyć palców w akwarium no i na pokarm nie przenoszę mojej flory bakteryjnej.

Opublikowano

To wydaje mi się już przesadną dbałością o szczegóły, tj nie są mi znane choroby ryb przenoszone przez ludzi. Może wyjątkowo pratki gruźlicy albo inne bakterie wywołujące choroby ryb zawleczone do akwarium (ale jak, przez włożenie rąk do wody?).