Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłęm z tydzień temu taki filtr : http://www.allegro.pl/item198399966_cir ... szawa.html

+ do tego dużą gąbkę, poskładałem to badziewie i myślałem że będzie wciągał wszystko, a tutaj on nie wciąga nic!!!!! brudy mogą płynąć 1cm obok gąbki i nie wciąga ich:(. Może coś źle złożyłęm? Miałem tam dwie koncówki mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to poskładać żeby było OK? Bo w tej chwili to ta pompka tylko napowietrza a nie filtruje:(.

Opublikowano

Sluchaj a jak podczepiłeś gąbke?? Podejżewam ze filtr ciągnie ale tam przy tym aquaelu jest taki koszyczek jakby który się wkłada w dziure w gąbce i dopiero t opodłącza się do głowicy... tak zrobiłeś czy może tylko nałożyłeś samą gąbkę na wlot do głowicy?

Ew. sprawdź palcem czy wogóle ma ciąg...

Opublikowano
Sluchaj a jak podczepiłeś gąbke?? Podejżewam ze filtr ciągnie ale tam przy tym aquaelu jest taki koszyczek jakby który się wkłada w dziure w gąbce i dopiero t opodłącza się do głowicy... tak zrobiłeś czy może tylko nałożyłeś samą gąbkę na wlot do głowicy?

Ew. sprawdź palcem czy wogóle ma ciąg...

Założylem ten koszyczeki filtr wogóle nie ciągnie:( cholera jasna w poprzednim akwa mialem tez aquaela ale taki normalny filtr a nie glowica 6 gąbka i on o wiele lepiej ciągnie niz ten duży i zużywa przy tym 4 razy mniej energii....

Opublikowano

Ja teraz kupiłem tego aquaela do mojej nowej 240:) Ale mam odmienne odczucia.. jak podłączyłem go w 112 obecnym to wyrywał kamienie z piasku:P Odkręcałeś go w środku? Może turbina się zablokowała? Buczy wogóle?

Opublikowano
Ja teraz kupiłem tego aquaela do mojej nowej 240:) Ale mam odmienne odczucia.. jak podłączyłem go w 112 obecnym to wyrywał kamienie z piasku:P Odkręcałeś go w środku? Może turbina się zablokowała? Buczy wogóle?

To moze powiedz jak go poskładałes i moze jakies zdjecia najlepiej? I jaką masz gąbke? Filtr buczy i bąbelki wypuszcza, wszystko wygląda jakby było oka ale cos nie ciagnie:(

• 4 lata później...
Opublikowano

odkopuję ten temat, bo mam podobny problem z aquaelem 1100. Bardzo słabo zassysa syfy (lepiej sobie radzi kubeł jble700 z założonym filtrem narurowym i prefiltrem na koszyk), a 1100 wypada przy nim mizernie, mimo iż prąd wody daje mocny. Gabka pod względem gęstości wygląda mniej więcej jak ta:

http://www.kacikpupila.pl/aqua-wklad-gabka-filtra-turbo-1100-p-3863.html?osCsid=0eed9e45462d97a2c63435ac5ef5cab7

Tak się zastanawiam czy nie jest czasem za gęsta?

Zawór zwrotny mam zdjęty, końcówkę napowietrzajacą zdjąłem, gąbka jest praktycznie przy dnie, na 2 rurkach i koszyczku.