Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Snocho czyżby zawiodły zwyczajne formy windykacji i firma zakupiła sobie skuteczny straszak na nierzetelnych płatników ( czytaj potencjalną karmę :mrgreen: ).

Opublikowano
Snocho czyżby zawiodły zwyczajne formy windykacji i firma zakupiła sobie skuteczny straszak na nierzetelnych płatników ( czytaj potencjalną karmę :mrgreen: ).

Coś w tym jest Hari, w miejscowości niedaleko mnie [nie wiem czy to jeszcze działa bo wiem ze mieli problemy] w Hotelu SPA facet założył duze akwa morkie [snocho chodzi o to co Ci pisałem tak z półtora roku temu - co w koncu chyba Kostecki zkładał] oraz w starym basenie zabiegowym założył rekinarium, szkopół w tym że nad tym rekinarium była tylko kładka bo nie było możliwości patrzenia z boku bo to stary mały basen był - w każdym bądz razie się nabijaliśmy ze ma w tym swoim SPA nowy zbieg - jak do tego baseny wrzucą nawet największego paralityka to normalnie w mgnieniu oka ozdrowieje i wyskoczy :wink::D

P.S Nie wiem Michał czy sie coś oriętujesz w tym temacie ale słyszałem że Kostecki skopał sprawę a ze dawno tam nie byłem to nie wiem jak jest na chwilę obecną.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

nooo cozzz....odgrzebalem stary temat ;) Wy mi tu o 12 000 litrow a mi po glowie nano-reefka chodzi... baniak 60 litrow stoi i sie nudzi... i tak mysle coby nie zapakowac z 10kg zywej skaly, zalac to slona woda, kupic najprostszy odpieniacz (miniflotor ?) i patrzec co tam sie z tego wykluje... dorzucic pozniej troche jakis grzybkow, moze miekkich, jakies tam sluzby porzadkowe coby zycie troche kolorowsze bylo i tyle...

Ktos z forum sie bawi w mini i nano solniczki ?? Bo chodzi to za mna od dawna i w przyszlym roku chyba zaczne powoli wprowadzac w czyn ;k

Opublikowano

Voderku, pierwsza męska decyzja w Twoim życiu ;]

Nie no, a tak poważnie, to jak się szkło nudzi to wypada by coś zrobić.

Zdecyduj, czy dasz radę zrobić panel filtracyjny w tym akwarium, bo jednak widok odpieniacza, pomp może trochę Ci zabawę popsuć. Miniflotor da radę, jeśli akceptujesz brzęczyk. Nie jest to może szczyt techniki, ale w takim baniaku da radę. Z resztą, jeśli nie chcesz mieć w tym akwarium ryb, to w ogóle można sobie darować odpieniacz, albo, co lepsze wyłączyć go po zakończeniu wstępnego dojrzewania akwarium. Tak, żeby wybił to co zdechnie w żywej skale. Bez odpieniacza na pewno lepiej będą Ci się rozwijały koralowce. Możesz go włączać raz na jakiś czas, np. kiedy wychodzisz z domu.

Jednak pierwszy zakup sprzętu jakiego powinieneś dokonać to filtr RO + DI, w takim małym akwarium dobra woda to podstawa. Czyli na soli też nie ma co oszczędzać. Na pewno zakupu soli Preisa nie pożałujesz, ale jest strasznie droga. Zostaje zakup soli Tropic Marin Pro-Reef.

Druga rzecz to dobra cyrkulacja w akwarium. Małe zbiorniczki mają to do siebie, że ciężko jest w nich zapewnić wystarczająco mocny ruch wody, nie robiąc jednocześnie pralki i nie zagracając połowy zbiornika pompami. Do takiego baniaka dobrze będą się nadawały pompki serii Nano Stream firmy Tunze. Konkretnie najmniejszy model 6025. I cena jak na Tunze bardzo zadowalająca. Mankament to mocowania. Mnie osobiście żadnego się połamać nie udało, a przeszło mi przez łapy ponad 15szt., ale na forach 50% osób je połamało ;]

No i wreszcie dochodzimy do rozległego tematu światełek. Generalnie jest szał na świetlówki T5, musiałbyś napisać jaką długość ma ten 60l zbiornik. Osobiście mogę polecić świetlówki AquaMedica, ale tylko serię Reef, oczywiście jako rozsądny cenowo sprzęt. Czyli aktynika Reef Blue i białe światełko Reef White, ale model o barwie 15 000K. jeśli baniak ma 60cm długości to możesz pokusić się o 1x24W Reef White i 1x24W Reef Blue, przy miękkich koralowcach starczy, a żeby zaszaleć możesz spróbować upchnąć 2x24W Reef White i 1x24 Reef Blue, aktynika w środek. Wtedy możesz hodować praktycznie wszystko.

Odpaliłem na początku grudnia trochę większy zbiornik, w dodatku wreszcie mój własny. Fotek dużo nie ma, ale zawsze możesz sobie coś podejrzeć http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=13489&d=0

Opublikowano

akwa to w zasadzie 54l (nie wiem czemy wydawalo mi sie ze to 60) -- standardowo 60x30x30...

Co do filtracji -- myslalem o pudelku przelewowym do jakiegos mini sumpa gdzie upchnalbym caly sprzet. Szkoda zagracac akwa, ktore i tak samo w sobie nie jest duze... Moze jakis zewnetrzny panel filtracyjny -- choc w sumie dla mnie to samo co sump ;) Poki co nie znalazlem roznicy -- choc pewnie jakas istnieje ;k W kazdym badz razie -- jesli tylko sie da to graty poza akwa...

Filtry, sole -- jasna sprawa...

Jesli chodzi o Tunze to dokladnie o takiej myslalem ;) ;) Jedna w takim baniaczku wystarczy ?? Wgryzam sie w forum na nano-reef ale tego jeszcze nie doczytalem ;k

Co do swietlowek -- obudowy wromaka -- plastik, raczej nie bede przerabial.... pewnie wykombinuje jakas belke czy cos -- dostep do tokarek, frezarek poki co jeszcze mam -- wiec moze cos z teflonu sie zrobi ;) A ze elektryke w swoim malawi robilem sam to i do morszczaka dam rade... :) W kazdym badz razie docelowo chcialbym aby ten zbiorniczek byl takim eksperymentalnym, niezbyt kosztownym przedsiewzieciem, majacym na celu zainteresowanie akwarystyka morska i zdobycie jakiegos doswiadczenia na tym polu :P

Opublikowano

no to bardziej pudełko przelewowe, można zrobić samemu, wystarczy pamiętać o odpowietrzaniu przelewu. Ważne, żeby to na cokolwiek się zdecydujesz ściągało wodę z powierzchni, inaczej nie dasz rady pozbyć się kożucha.

Czy 6025 starczy? To zależy co będziesz miał w baniaku. Do cyrkulacji dojdzie też pompa główna więc po mojemu powinno starczyć.

Forum można poczytać. Fakt, że często lansowane są tam patenty, jako jedynie słuszne i wszystko inne to "no good", podobnie jak na KM ;]

Powodzenia

Opublikowano
no to bardziej pudełko przelewowe, można zrobić samemu, wystarczy pamiętać o odpowietrzaniu przelewu. Ważne, żeby to na cokolwiek się zdecydujesz ściągało wodę z powierzchni, inaczej nie dasz rady pozbyć się kożucha.

no widzialem na forum morskim wlasnie akwa z pudelkiem DYI -- wiec wlasnie w tym kierunku chyba bede szedl :)

Czy 6025 starczy? To zależy co będziesz miał w baniaku. Do cyrkulacji dojdzie też pompa główna więc po mojemu powinno starczyć.

w razie co pozniej dokupie druga ;k Po kilku miesiacach zapomina sie o kosztach poczatkowych i te 150-200 z budzetu nie stanowi problemu ;k

Forum można poczytać. Fakt, że często lansowane są tam patenty, jako jedynie słuszne i wszystko inne to "no good", podobnie jak na KM ;]

Na wszystko staram sie brac poprawke :) :)

Jeszcze sie odezwe pewnie na priv jak juz bedzie blizej zakupow, na razie liczenie kosztow, zbieranie srodkow... i dorobienie filtracji... :P

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.