snocho Opublikowano 1 Czerwca 2007 #11 Opublikowano 1 Czerwca 2007 I dlatego kocham Malawi bo taniej A wygląd i tak wspaniały Tylko ten brak koralowców i innych nie-ryb. Emocje związane z szukanie w żywej skale nowych (pewnie nawet niesklasyfikowanych) zwierząt - bezcenne. Cytuj
mars Opublikowano 1 Czerwca 2007 #12 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Michał ma rację morskie ma swoje klimaty jednak z podobnych powodów jak napisał Hari zostanę przy Malawi. W malawi jak mam wszystko poukładane i stabilne to wiem że jak wyjadę i ktoś sie tym będzie zajmował albo ja z braku czasu toche odpuszcze to nic akwa nie ruszy w morkim a już zwłaszcza z rafę to już by tak bezboleśnie nie przeszło. Inna sprawa to w/w koszty bo i osprzet itd z powodu kosztów to nawet moje plany dużego Mlawi musze modyfikować bo akwa miało być 430/60/60 lub 65 ale jak dostałem wycene szkła i podnosłem szczęke z podłogi to stwierdziłem że dwa baniaki po 215 tez bedą niezłe a w dwóch to i z obsadą bym mógł coś więcej pokombinować, choć jeszcze zobaczymy bo jak dobrze pójdzie to realizacja dopiro zimą i może w totka wygrm Cytuj
snocho Opublikowano 1 Czerwca 2007 #13 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Inna sprawa to w/w koszty bo i osprzet itd z powodu kosztów to nawet moje plany dużego Mlawi musze modyfikować bo akwa miało być 430/60/60 lub 65 ale jak dostałem wycene szkła i podnosłem szczęke z podłogi to stwierdziłem że dwa baniaki po 215 tez bedą niezłe a w dwóch to i z obsadą bym mógł coś więcej pokombinować, choć jeszcze zobaczymy bo jak dobrze pójdzie to realizacja dopiro zimą i może w totka wygrm Mariusz, wszystko z powodu tych 430, jesli zmniejszysz do 320 to bedzie duzo taniej. Standardowa tafla ma 320x240 z groszami, a wszystko co niestandardowe jest drozsze. Mam dobra firme do robienia duzych baniakow. Skleili juz dla mnie dwa zbiorniki: wspomniany 600x100x100cm (szyba 3x10mm) i 285x250x160cm (szyba 3x15mm) i dali bardzo ale to bardzo rozsadna cene. W dodatku to najsprawniejsi szklarze jakich idzialem w akcji. Maja bardzo fajna sprezarke do silikonu stad kleja ekspresowo - najwiecej czasu zajelo im wniesienie szyb. Jak bylbys zainteresowany to daj znac na priv. Cytuj
snocho Opublikowano 1 Czerwca 2007 #14 Opublikowano 1 Czerwca 2007 co do utrzymania rafy przy wyjazdach. Zdecydowalem sie na rafke w domu, co nie znaczy, ze rezygnuje z wakacji. Zostawienie rafy na 2 tygodnie nie jest duzym problemem. Wystarczy zainwestowac w system dolewania wody (jesli bedzie grawitacyjny to wyjdzie troche ponad 100zl). Dobrze zrobione akwarium rafowe poradzi sobie bez karmienia przez te 14 dni. Wystarczy, ze po powrocie dokladnie przeczysci sie szyby i wszystko powinno byc tak jak przed wyjazdem ;] Cytuj
mars Opublikowano 1 Czerwca 2007 #15 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Mariusz, wszystko z powodu tych 430, jesli zmniejszysz do 320 to bedzie duzo taniej. Jak bylbys zainteresowany to daj znac na priv. toto to ja wiem tylko że koniecznie muszę wypełnic te 430 na długość i dlatego 320 nie wchodzi w grę, dzieki za chęc pomocy jak juz bedzie bliżej konkretów to się odezwę na pewno. Cytuj
harisimi Opublikowano 2 Czerwca 2007 #16 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Mi moja sytauacja zawodowa pozwala na branie urlopu raz a dobrze czyli na 4 tygodnie i inaczej sobie nie wyobrażam . Do tego pod moja nieobecnośc domem opiekuje sie teściowa i pomimo tłumaczeń że za duzo pokarmu to brudna woda itp teściowa poprostu by nie wytrzymała jakby widziała te bidulki nie najedzone . Mam u niej kotnik 240 litrowy a i tak walcze cały czas o dobrą wodę . Teściowa mimo ze akwarystą nie jest to treserem rybek mozna śmiało ja nazwać. Rybki gdy tylko ją zobaczą to pływają całym stadem przy szybie tam gdzie sie ruszy, najchętniej płynęly by za nią nawet do toalety mimo że są najedzone ( o ile przy pysiach tak można powiedzieć ). Perspektywy na solniczkę więc są ale lekko odsunięte w czasie. W sumie jednak mnie to nie martwi mam jeszcze ponad 600 pysi do poznania a od kiedy poznałem 76 letniego staruszka ( teraz ma o 10 więcej ) który robił w tym wieku oczko wodne o wymiarach mniej wiecej 80 na 15 m jednocześnie pracując nad 2 nowymi odmianami szparagów i zawsze mówił ze ma sporo czasu to i wiek emerytalny mnie nie przeraża. Zresztą czy jest lepsza śmierć niż z pokarmem dla ryb w dłoni Cytuj
mars Opublikowano 2 Czerwca 2007 #17 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Rybki gdy tylko ją zobaczą to pływają całym stadem przy szybie tam gdzie sie ruszy, najchętniej płynęly by za nią nawet do toalety mimo że są najedzone Hariii :!: koniecznie zwróc uwagę teściowej aby zawsze przed spuszczeniem wody w toalecie, sprawdziła co wniej pływa, chyba nie chcesz tak niehumanitarnego końca dla swoich podopiecznych Cytuj
snocho Opublikowano 8 Czerwca 2007 #18 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Się muszę pochwalić. Po ponad pół roku czekania i jednej nieudanej próbie, wczoraj w nocy wpuściłem do akwarium rekina czarnopłetwego (Carharhinus melanopterus). Ryba wychodzi ze stresu związanego z transportem, jest jeszcze na lekkich środkach uspokajających + zasłonięte folią akwarium. Pozostaje mieć nadzieję, że nagle nie odechce mu się żyć. Jeśli ktoś jest z trójmiasta to zapraszam, można obejżeć zwierzaka + inne akwaria. Zbliża się także sezon urlopowy, jeśli będziecie w pobliżu również zapraszam do Gdyni. Cytuj
Marek Makowski Opublikowano 8 Czerwca 2007 #19 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Hej Rekin????????????? No Stary faktycznie jest się czym pochwalić. Zacząłem grzebać w necie i doczytałem się że "to coś" rośnie do 2 metrów!!!!!!. Gdzie Ty go trzymasz?????? Jak tylko będę miał okazję na pewno podjade żeby tego stwora zobaczyć. Daj tylko jakieś namiaty żeby można Cię zlokalizować. Życzę POWODZENIA i udanej hodowli. pozdro Cytuj
snocho Opublikowano 8 Czerwca 2007 #20 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Gdzie Ty go trzymasz?????? Ciasne, ale własne 12 000l. ul. Tatrzańska 10 Gdynia Siedziba SEMEKO Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi