Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, od 3 dni mam w domu yellowa 12 cm . problem w tym że wcześniejsza właścicielka trzymała go ( bo to samiec ) z mieczykami i molinezjami. na pewno nie miał odpowiednich warunków i cholera wie czym był żywiony. w każdym razie u mnie nic nie chce jeść. yellow ma około 10 szt , wszystkie inne rybki jedzą ile się sypnie . wszystkie parametry w akwa mam w normie. czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić by rybka zaczęła jeść. boję się że zdechnie. wszystkim z góry dziękuje za odp

Opublikowano

artemia, spirulina i pokarm płatkowy dla malawi. ph mam cały czas 8 . parametry wody się nie zmieniają. ph mierze co drugi dzień a raz w tygodniu wszystko inne

Opublikowano

Nabe chodziło o to że przeniosłaś rybę z akwa o innych parametrach, do swojego o innych i taka zmiana nie wpływa dobrze na ryby. Aby to sprawdzić musiałabyś zmierzyć parametry w zbiorniku poprzedniej właścicielki.

Opublikowano

Myślę, że powodu należy szukać w stresie związanym z przeprowadzką, daj mu trochę czasu na odnalezienie się w nowym środowisku, no chyba, że zaobserwowałaś jakieś inne objawy. Jeśli tak jak podejrzewają koledzy wcześniej nastąpiła duża zmiana pH to jak najbardziej będzie miało negatywny skutek.

Opublikowano

no2 - 0, no3 - 25, ph -8, gh- 7, kh- 15.Tepmperatura 26 stopni. Wszystko mierzę testami kropelkowymi zooleka bądź jbl. a co do ph u poprzedniej właścicielki to miała 7 .

Rybka dziś przekopywała dno i przenosiła w pysku żwirek . jest ruchliwa, trochę się boi gdy podchodzę . czyli jednak możliwe że stres

Opublikowano
no2 - 0, no3 - 25, ph -8, gh- 7, kh- 15.Tepmperatura 26 stopni. Wszystko mierzę testami kropelkowymi zooleka bądź jbl. a co do ph u poprzedniej właścicielki to miała 7
To masz odpowiedź, przy ph różnica jednego stopnia to bardzo dużo. Ryba powinna z czasem dojść do siebie.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Przy aklimatyzacji np. nowo kupionych ryb należy wyrównać stopniowo pH wody i temperaturę dolewając do wora po trochu. Ryby znoszą zmiany (różne źródła podają) 0.1 do 0.3 pH na dobę.

Opublikowano

Daj jej jeszcze kilka dni a na pewno zacznie pobierać pokarm. Kwestia aklimatyzacji, zwłaszcza że jak sam piszesz jest to duży osobnik który był bardzo przyzwyczajony do innych parametrów i innej obsady.

• Dziękuję 1