Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam filtr wewnętrzny aquael 1500. Nie mam podłączonej rurki do napowietrzania, a z wylotu filtra co jakiś czas wylatują kłęby małych bąbli. Skąd to się może brać? Pokręciłem filtrem nie wyjmując go z wody i nic nie wyleciało. Sytuacja trwa już ponad tydzień.

Opublikowano

Gąbkę po lekkim wypłukaniu w ściśniętych pięściach włożyłem do zbiornika i dopiero wtedy ją rozłożyłem, żeby naciągnęła wody. W zbiorniku mam sporo okrzemek i wiem, że wytwarzają tel ale bez przesady przecież nie bąble, które zasysałaby gąbka, a później zbierały się w mechaniku... co? Dziwne to jest.

Opublikowano

A widzisz. I to może być już jakiś trop. Wcześniej miałem podłączoną deszczownicę a dodatkowo wewnątrz gąbki wciśnięte były dwie rurki. To wszystko mogło powodować zmniejszenie przepływu wody przez łopatki i problemu nie miałem. Teraz bez deszczownicy i tylko kawałku rurki wciśniętej w gąbkę przepływ jest dosyć spory nawet kiedy wylot jest skręcony na maksa.

Dzięki,

Opublikowano

Ale tak dla swiętego spokoju, przy okazji sprzątania w akwa weź jeszcze nim pokręć pod wodą we wszystkich kierunkach delikatnie opukując górę. Ja tak robiłem i jeszcze jakieś zabłąkane bąbelki wylatywały.

Mam jeszcze pytanie - masz gestą gąbkę, czy o grubszej "ziarnistosci"? Bo przy tej najgęstszej pod obciążeniem kupami może się całkiem spore podciśnienie robić na wirniku - wtedy kawitacja na pewno nastąpi

Opublikowano

No i gąbkę też mam gęstą. Dopiero jak kupiłem taką o grubszej granulacji jako prefiltr do kubełka zrozumiałem błąd - jest zdecydowanie lepsza. Także zmiana gąbki jak najbardziej. Podłączę też filtr z użyciem tych wszystkich rurek do wlotu tak jak producent nakazuje i zobaczymy. Dam cynka o postępach pewnie w piątek / sobotę.