Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może przegapiłem, nie które linki i zdjęcia się nie otwierają, więc chciałbym zamieścić oddzielny post.

Mam yelowka, który zdecydowanie janbardziej jest reprezentacyjny w "chorobie", tzn. wklęsły brzuch i taki trochę nie mrawy, choć po pokarm podplywa. Zamieszcze zdjęcia poniewać to odda sedno sytuacji- tak myślę.

Zbiornik mam od kilku lat i szczerze mówiąć zawsze z tym wklęsnięciem cos jest. Chyba zaczeło się od rdzawych teraz mam tylko 2 jeden jest ok. drugi czasami chudnie bardziej raz mniej. Mam też saulusii o nie sie boje bo sa juz odchowane i ładne. przy jednje pojawia sie czasami taki wklęśly brzuch choć nie tak jak przy tym Yellow;ku.

Proszę o pomoc w ustabilizownaiu stanu akwa.

Poproszę o dane zgodnie z zasadami działu http://forum.klub-malawi.pl/choroby-leczenie-profilaktyka-zasady-dzialu-t12449.html

post-11710-14695713841051_thumb.jpg

Opublikowano

- wielkość akwarium: 200l

- obsada: Saulosi 2+2, Yellow 3+2samice, red red 2 samce, lombaroi 1+1. 6 małych rybek. trochę sporo, ale szkoda mi sie ich wyzbywac pozatym nie mam gdzie, mieszkam poza miastem.

- filtracja: wewn. eheim 2012, zewn. JBL 900

- parametry wody (obowiązkowo NO2, NO3, ph, TwO i TwW) Jestem w trakcie zakupu testów.

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów) : 2 razy dziennie.Podstawa to JBL-Novo Malawi i mieszanie: JBL Novo Rift, Hikari Chilid Excel i Staple. wcześnie 1 raz na tydzien mrożony wodzen, ale 2 mies. temu mi sie skończył i na razie nie mam

- częstotliwość i wielkość podmian wody: 1 raz na dwa tygodnie. Conajmniej 1/3.

Opublikowano

Zrób porządek w akwarium czyli przede wszystkim ogarnij się z obsadą.

Poza tym bez testów niestety nie za wiele można tu zdziałać bo 90% wszystkich dolegliwości bierze się właśnie z nieprawidłowych parametrów.

Opublikowano

Na czym ten Twój yellow'ek ma być wypasiony. Yellow jest mięsożerny a Twoje pokarmy są dla ryb roślinożernych, no może stample jeszcze go podtrzymuje przy życiu. Tum bardziej, że od 2 mies. nie dostaje mięcha w postaci mrożonek.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.

1. Czekam na testy.

2. musze znaleźć nowy dom dla RED RED tak na początek.

3. No i w sobotę zaopatrzę sie w miecho :)

po testach się odezwę.

Dziękuje i pzdr.