Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Artukuł jest intrygujący choć trudno metody badawcze autora nazwać badaniem naukowym. Zabawne jest, że on dażył akurat do czegoś odmiennego niż my ;). Jednoznacznie potwierdza to o czym wspominali nawet na naszym forum ludzie znający rynki zachodniej Europy, mianowicie to, że kupują tam głównie ryby dorosłe i głównie interesują ich samce. Wracając do arta to obniżając PH mamy sznse uzyskać mniej samców. Zastanawia mnie jednak jak z tak dużą dozą pewności można po pół roku określić płeć ryby ... kwestia jest do zbadania ... gdybym miał kulfony, red - blue lub daktari zacząłbym od zaraz ;) ... posiadacze tych gatunków na start ;) ... gra warta świeczki bo przecież o większą ilość samic nam właśnie chodzi.

Temperatura wg niego nie ma wpływu a ja z tego co pamiętam jakiś wpływ jednak miała ale niewielki i przy znacznych różnicach temperatur.

Na płeć w malawi ma wpływ temperatura i pH .

Opublikowano

Źródło masz powyżej, jakim nie byłoby źródłem, gościu przeprowadził badania i wyszło mu że jest tak jak opisał. Uważam, że materiał badawczy jest wątpliwy. Kto po kolorze rozpoznaje na 100% płeć. Co do temperatury to akurat tutaj on nie podzielał zdania o wpływie temperatury ale na pewno trafiłem na takie badania. Boadzulu masz może namiar na źródło w przypadku temperatury.

Opublikowano

No masz tam wcześniej linka od aarseta artikl interesujący ale dla mnie temat do zbadania i potwierdzenia. Najłatwiej byłoby z gatunkami u których można od razu rozpoznać płeć

Opublikowano

To też czytałem, wybaczcie coś mi się poplątało. Trochę więcej o badaniach ale niestety nie "nasze" ryby. http://www.cichlidae.com/article.php?id=100

Wniosek - płeć u ryb nie jest determinowana przez chromosomy X i Y tylko w dużym stopniu przez warunki środowiskowe.

Jeszcze o czynnikach decydujących o płci u ryb: http://www.devbio.biology.gatech.edu/?page_id=2849

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176681/ i ciekawe wnioski, niektóre badane gatunki miały mocno zaburzoną proporcję wylęgu samic i samców.

• Dziękuję 2
Opublikowano

A co ja żem pisał parę postów wyżej ;) posiadacze red blue i daktari też mają takie same możliwości. Najprostsze doświadczenie: dwie inkubujace samice najlepiej chwilkę po tarle przełowić do w do dwóch kotników, w jednym PH 7,5 w drugim 8,4 i zapis wyniku ile chłopczyków ile dziewczynek.

Opublikowano

Na pewno. Jednak dla szybkiego zbadania sprawy nawet te 2 samice coś by powiedziały. Dla pewności powinno być ich jednak dużo więcej nawet po kilkanaście w każdej z opcji.