Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś rok temu miałem w planach identyczną obsadę.

Docelowo Labidochromis sp. hongi zastąpiłem Acei Ngara.

Zastanów się nad sugestią kolegi elozoxa aby zastąpić saulosi stadkiem demasoni. Ja mam saulosi i red redy, i faktycznie jest trochę za żółto.

Myślę że banda demasoni wyglądałaby super, jednak u mnie już jest na to za późno (przecież nie wyrzucę saulosi).

Opublikowano

Uważam że kolega jako początkujący nie powinien zaczynać od P demasoni. Jest to trudna rybka do hodowli pod względem zachowania i diety. Najczęściej pisze się właśnie o bloacie u demonka. A druga sprawa to taka że początkujący może się zniechęcić szybko do Malawi jak z demonkami nie wyjdzie. A tego chyba nie chcemy.

Elozox właśnie miał nie tak dawno problem z demonkiem i nie tylko on

Ps

Moim marzeniem jest żeby polecający miał do czynienia z rybką którą poleca.

Opublikowano
Uważam że kolega jako początkujący nie powinien zaczynać od P demasoni. Jest to trudna rybka do hodowli pod względem zachowania i diety. Najczęściej pisze się właśnie o bloacie u demonka. A druga sprawa to taka że początkujący może się zniechęcić szybko do Malawi jak z demonkami nie wyjdzie. A tego chyba nie chcemy.

Elozox właśnie miał nie tak dawno problem z demonkiem i nie tylko on

A widzisz, tego nie wiedziałem.

Kierowałem się preferencjami pokarmowymi, wyglądem rybek i sugestiami które dostałem od bardziej doświadczonych forumowiczów, gdy pytałem o identyczną obsadę dla siebie.

Na szczęście ktoś bardziej doświadczony czuwa w temacie :)

Opublikowano

Tak jak piszecie nie chcial bym się zniechęcić do malawi jak mi zaczną ryby padać zwłaszcza ze zainwestowalem w nowy baniak i fjltry za spore pieniądze. Jeszcze ryb nie kupilem bo może sie przejdę do rodzinki na śląsk a wtedy może warto pojechać do malawiana i u niego zamówić, ale dobrze mieć już przygotowaną listę z obsadą, dlatego czekam na wszelkie propozycje.

Opublikowano

Do tej obsady zamiast saulosi mozesz dac maingano . Jak podobaja Ci sie pasiaki ciemno granatowe zastapic trewka/hongi np. P.mpanga lub M. chewere.

Ja natomiast na Twoim miejscu jako poczatkujacy obsadzilbym Aulonocare fire fish, yellowa i saulosi. Wszystko w duzych stadach wielosamcowo i bym mial kolorystyczna w miare spokojna bajke.