Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakiś czas przeglądam to forum i mniej więcej coś już wiem na temat malawi i zakładania akwarium bo podobnych tematów jest bardzo dużo ale mam pytanie odnoście montażu filtra zewnętrznego i ustawienia jego wlotu i wylotu.

Filtr zewnętrzny który będzie biologiem to HW-302, wewnętrznych czyściciel aquael 1500.

1. Czy na rurkę zasysającą mam nałożyć jakiś prefiltr? Chodzi mi aby biologa bardzo rzadko otwierać i czyścić. Czy w dolnym koszyku zostawić gąbkę? Ale w takim wypadku co jaki czas będę musiał czyścić biologa?

2. Jak ustawić wylot z biologa? Po prawej stronie będę mieć mechanika który będzie ustawiony na tylną ścianę i lekko w dół, a biologa jak? Bo mam deszczownice w zestawie założyć ją? czy "goła" rurką ustawiona na przednią szybę po skosie żeby woda krążyła "w kółko"?

3. Filtr mechaniczny ma możliwość napowietrzania ustawić ta funkcję?

4. Parametry wody badane jbl testy kropelkowe:

ph 7,6

GH 19d

KH 15d

NO2 <0,01mg/l

NO3 10mg/l

czy parametry są ok? Czy będę coś musiał zmieniać żeby pyszczki dobrze się czuły?

Dodam że planuję albo jedno gatunkowe z p.saulosa 2/4-5 albo dwu gatunkowe p.saulosa 1/4 i rdzawy 1/3

Z góry dziękuje za odpowiedz. Jak tylko otrzymam odpowiedz zalewam bo już mam cały aranż przygotowany.

Po zalaniu wstawię zdjęcia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

dokładnie czytałem bo ten artykuł mam zapisany.

Ale chodzi mi o szczegóły których tam niema.

1.Mam deszczownice w hw302 wiec mam z biologa puścić na przednia szybę przez deszczownicę czy bez niej?

2. Co jaki czas będę musiał czyścić biologa jak założę prefiltr na wlot a co jaki czas jak w biologu zostawi gąbkę w dolnym koszyku?

3. Filtr mechaniczny ma możliwość napowietrzania ustawić ta funkcję?

4. Parametry wody badane jbl testy kropelkowe:

ph 7,6

GH 19d

KH 15d

NO2 <0,01mg/l

NO3 10mg/l

czy parametry są ok? Czy będę coś musiał zmieniać żeby pyszczki dobrze się czuły?

Dodam że planuję albo jedno gatunkowe z p.saulosa 2/4-5 albo dwu gatunkowe p.saulosa 1/4 i rdzawy 1/3

Opublikowano

Osobiście wolałbym bez deszczownicy. I ustawił wylot z kubełka jak w artykule. To moja rada.

Co do czyszczenia filtra zewnętrznego nie można dokładnie określić czasu kiedy czyścić. U niektórych są to 4 miesiące a u innych 6 a nawet więcej miesięcy. Jak spadnie wydajność kubełka to wtedy będziesz miał znak że pora wyczyścić.

Parametry w sumie ok. Troszkę powinieneś podnieść Ph(sodą oczyszczoną). Ale i w takiej wodzie nic im nie powinno się stać. Ph powinno oscylować od 7,6-8,5. Jeżeli jedno gatunkowo to 2+6 będzie kolorowo. A z dwoma gatunkami tak jak napisałeś.