Skocz do zawartości

Nowe akwarium, obawy o wytrzymałość szkła ze względu na drgania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w związku z przeprowadzką do nowego mieszkania planuję zakup i urządzenie akwarium, o którym marzę już od dłuższego czasu. Akwarium miałoby wymiary 170(200)x70x50 [cm], postawione będzie na stelażu spawanym z profilu zamkniętego 30x30x2 [mm] (ale to jeszcze do ustalenia).

W związku z tym, że planowane akwarium jest znaczenie większe niż te, które mam do tej pory (standardowa 112), mam duże obawy co do wytrzymałości akwarium na drgania jakie powodują przejeżdżające tiry. Po ostatnich pracach remontowych na moście (ze względu na swoje wymiary powinno się mówić mostek) i wykonaniu na nowo całej konstrukcji, wraz z dylatacjami. Drgania jakie przenoszą się na budynek po przejechaniu tira są mocno odczuwalne (to jest oczywiście pojęcie względne). Szczególnie nocą kiedy miasto jest puste, a załadowany tir jedzie przysłowiowe "60" na godzinę, to drgania te są znaczne.

Dotychczasowe akwarium mam postawione na szafce drewnianej i płycie styropianowej o grubości 1 [cm] i jest okej - woda nie drży przy przejechaniu tira.

Planuję zlecić sklejenie akwarium z szyby 12 [mm]. Niestety przy tej wielkości dna - jak pisałem wyżej - mam obawy, co do wytrzymałości szkła.

Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej materii i zna jakiś sposób no uspokojenie. A może nie ma się czym przejmować?

Opublikowano

Na uspokojenie relanium :D

A teraz na poważnie. Jeżeli w 112 woda się nie trzęsie ( choć nie widziałem jeszcze trzęsącej wody ;) ) to teoretycznie nie powinno być problemu w większym akwarium.

Jednak, z racji że człowiek przezorny dałbym blat z płyty 30mm i na to styropian 2-3cm. To powinno wytłumić drgania i ewentualny problem nie wystąpi.

Opublikowano

Witaj, na wstępie gratuluję decyzji o postawieniu nowego (większego) akwa. ;)

1. stelaż- profil 30x30 w zupełności wystarczy

2. jeżeli obecne akwa nie drży, nowe tym bardziej nie będzie ;)

3. dałbym pod akwa jakiś podkład min. 2cm (styropian, czy jakaś mata)

4. szyba- przy 50cm wys. 12mm w zupełności wystarczy (z zapasem) oczywiście przy zastosowaniu odpowiednich wzmocnień

5. na uspokojenie proponuję szybkie 4 browarki ;)

Pzdr.

Opublikowano
Na uspokojenie relanium

Jeszcze nigdy nie próbowałem

5. na uspokojenie proponuję szybkie 4 browarki

... a to wręcz przeciwnie i działa jako sprawdzony specyfik.

Wracając do meritum. Styropian dość dobrze tłumi drgania i dlatego się sprawdza przy mniejszym akwarium. Pytanie czy tak samo dobrze sprawdzi się przy szybie 170(200)x70 [cm]. Bądźmy dobrej myśli.

P.S.

Jako środek na uspokojenie dodałbym jeszcze ubezpieczenie mieszkania od zalania - które niestety nie zwróci obsady :(

Opublikowano

Z forum znam tylko jeden przypadek kiedy akwarium 240l rozleciało się do wstawieniu pompy 1500lph. Tak przynajmniej twierdził autor. Osobiście nie martwiłbym się chyba że mieszkasz nad dworcem albo kopalnią albo dyskoteką..