Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ tez bede probowal z ta ryba w podobnym baniaku.Moje doswiadczenie nie pozwolilo by mi na akcje samobójczą .Widziales dorosle ff w 120cm powyzej 13cm ? po co wypisywac ze sa jakimis 18+mutantami?.Jezeli chodzi o agresje nie takie osobniki plywaja z powodzeniem w mniejszych zbiornikach.

Natomiast co zauwazylem , wzrost czesto jest proporcjonalny do wielkosci przestrzeni zyciowej. Opisywany wielkich rozmiarow hongi czy msobo w wielkosci 15cm+ u mnie nie mialy te ryby powyzej 12cm!(mimo karmienia pokarmami wylacznie NF) i mowa tu o osobnikach 3 letnich.Dlatego smialo stwierdzam tez po pewnych konsultacjach ze biorac z pewnego wyselekcjowanego zrodla A. FF gdzie samce rozplodowe mimo wiekszych zbiornikow nie przekraczaja 13 cm! u mnie zachowaja dobre proporcje.Jezeli bede sie mylil z pewnoscia o tym napisze.

Opublikowano

Mój sp. red osiągnął faktycznie około 12-13 cm ale należy pamiętać że to ryby mieszane genetycznie wiec niech ponad 20 cm sp. calico który tłuk nimbo livingstonii będzie ostrzeżeniem.