Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do "doświadczonego" to mi jeszcze wiele brakuje, ale często spotykałem się z poradą całkowitego zaciemnienia akwarium (przykrycie czymś nieprzepuszczającym światła) połączonego z mocnym napowietrzaniem na okres dwóch dni. W tym czasie pierwotniaki powinny zginąć.

Co by nie powiedzieć, to chyba najmniej inwazyjna, no i najtańsza metoda na pierwotniaki - warto spróbować przed uruchomieniem lampy UV

Opublikowano

Rzeczywiscie zapomniałem wspomnieć, że od dwóch dni mam założony wężyk napowietrzający do Aquaela, ograniczyłem też żarcie i właściwie wcale nie świecę. Fakt, nie zakryłem akwarium, ale w moim przypadku stoi ono daleko od okien. Metoda rzeczywiście najmniej inwazyjna, jednak różnie tutaj ze skutecznością no i trzeba sie naczekać. Zobaczymy, tak czy siak skłaniam się coraz bardziej ku lampie UV...

Opublikowano
Ja osobiście mam podłączony prefiltr do kubła . Z tym że kubeł mam przepływ 1500l/h i wtedy ładnie zasysa nieczystości i za jednym razem mam mechanika i biologa. Oczywiście dodatkowo jest u mnie falownik jvp100 który poprawia cyrkulacje w akwarium. I takie rozwiązanie do akwarium 200l osobiście polecam, żadnych tam turbo-gąbek itp. urządzeń. Nie dość , że prądożernych to jeszcze zajmujących miejsce w i tak małym akwarium.

Mam pytanie związane z PREFILTR ZEWNĘTRZNY HW-603 bo taki stan 76 masz u siebie. Jak się on sprawdza i jak często go trzeba czyścić? Biolog mój to Eheim 2228 o przepływie 1050l/h. Niestety wlot to wąż 16/22mm a wylot z filtra to wąż 12/16mm. Nie wiem czy to rozwiązanie u mnie będzie ok bo zawory na prefiltrze to 3/4 cala oraz czy użycie takiego prefiltra eliminuje całkowicie użycie mechanika wewnątrz akwarium.

--

Niestety u mnie nadal mętnie. Dzisiaj podpiąłem UV.

Opublikowano

Od jakiegoś czasu już nie polecam tego chińczyka. Okazało się że mam bardzo słabe zapięcia(jednak) i jest z nim problem. Lepiej i o wiele bezpieczniej jest zapodanie korpusu narurowego z gwintem 3/4 + zawory + złączkę + końcówkę ogrodową 3/4.

Opublikowano
Od jakiegoś czasu już nie polecam tego chińczyka. Okazało się że mam bardzo słabe zapięcia(jednak) i jest z nim problem. Lepiej i o wiele bezpieczniej jest zapodanie korpusu narurowego z gwintem 3/4 + zawory + złączkę + końcówkę ogrodową 3/4.

Dzięki

--

@nemo jak twoja walka z mętną wodą? Obawiam się, że bez lampy UV się nie obędzie. Poczekajmy na opinie bardziej doświadczonych użytkowników...

Niestety bez zmian. Jak czytam Twój opis to u mnie jest to samo. Zmętnienie białe lekko podbarwione na kolor zielony. Dzisiaj zastosowałem lampę UV

Opublikowano

kur.... założyłem, zacząłem, i .... kilkaset akwariów nigdy nie miałem problemów z wystartowaniem - moją radą chyba jest ponowny restart po dokładnym przeczytaniu każdej porady.

Opublikowano
kur.... założyłem, zacząłem, i .... kilkaset akwariów nigdy nie miałem problemów z wystartowaniem - moją radą chyba jest ponowny restart po dokładnym przeczytaniu każdej porady.

Tylko z tego co czytam to przy starcie nie popełniłem żadnego błędu. I czy ponowny start coś zmieni?

Opublikowano

@yaro, chyba niezbyt trafiona rada. Akwarium wystartowało poprawnie i po wpuszczeniu ryb przez dobre dwa miesiące funkcjonowało bez zarzutu, woda była klarowna, itp. Parametry mam ciągle dobre, dlaczego mam robić restart? Sporo naczytałem się między innymi niniejszego forum i naprawdę trudno mi stwierdzić gdzie popełniłem błąd.

Mam mętną wode, prawdopodonie z powodu pierwotniaków lub zakwitu glonów. Mało prawdopodobne jest zmętnienie mechaniczne (piasek, kupy, itp.). Takowe owszem bywało przy podmianach wody gdy odmulałem i wzruszałem dno, wyciągałem gąbkę z filtra, itd. Filtry zazwyczaj radziły sobie z takim zmętnieniem w ciągu paru godzin. Teraz jest inaczej - woda jest mętna od prawie tygodnia. Interesuje mnie geneza problemu i jak z tym walczyć. Póki co napowietrzam, karmię właściwie symbolicznie i od wczoraj zaciemniłem akwarium. Mam wrażenie jednak że robi się coraz gorzej. Choć czytałem, że zdania na jej temat są podzielone, dziś założyłem lampę UV na wlocie do kubła. Czy pomoże - nie wiem. Jeśli nie, to prawdobodobnie nie mam glonów ani pierwotniaków. Dlatego pytam Was starych wyjadaczy o radę.

Yaro, jeżeli merytorycznie wyłuszczysz mi dlaczego powinienem zrobić restart, wówczas ja początkujący malawista uderzę się w piersi, odłowię ryby i grzecznie spuszczę wodę. Póki co, daleko mi do takiej akcji.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja nie mogłem pozbyc sie pierwotniaków standardowymi metodami przez grubo ponad 2-3 tygodnie. W końcu wpieniłem sie i kupiłem najtańszą UV-kę ogrodową (11W). Podpiąłem pod nią jakąś mikro pompkę (~100-200l/h) i po 2-3 dniach było po pierwotniakach.