Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pojawił się wątek o mrożonkach, a mnie bardziej interesuje czy ktoś z forumowiczów prowadzi własną hodowlę np. Artemii czy innego rodzaju pokarmu żywego i mógł by się podzielić doświadczeniami. Nie będę ukrywał że coraz częściej myślę o własnej hodowli bo to najpewniejszy pokarm dla naszych podopiecznych. Proszę o jakieś porady.

Opublikowano

Czy interesuje cię hodowla żywych pokarmów w mieszkaniu czy również poza nim ? Czy dla ryb młodych czy dorosłych

Opublikowano

Dużo czytałem na temat artemii ale generalnie wszystkie wątki dotyczyły karmienia narybku. Mi bardziej chodzi o karmienie większych ryb 6-8cm. Oczywiście każdy inny żywy pokarm też może być. Mieszkam w bloku więc do dyspozycji mam tylko mieszkanie a latem balkon. Ewentualnie komurka lokatorska. Nie zawsze mogę sobie pozwolić na jazdę do sklepu po żywy pokarm więc chciałbym mieć go pod ręką.

Opublikowano

Skoro tylko balkon to ewentualnie pomyśl o wystawieniu jakiegoś większego pojemnika licząc na wylęg larwy komara. Moje pomysły były realizowane w wannie lub 200 litrowej beczce ustawionej na ogródku ;). Z powodzeniem uzyskiwałem karmę dla ryb dorosłych ( nauplisy ) jednak z dorosłą nie było już tak słodko. Dorosła artemia była przeze mnie wychowywana w plastikowej kuwecie za pomocą karm ( startowa, następna ) firmy Tetra. Po wylęgu nauplisów dawałem pokarm startowy i po kilku dniach następny. Trzeba było uważać na dawkowanie bo hodowle bądź można było zagłodzić bądź wykończyć dajac za duzo karmy. Generalnie po kilku sytuacjach kiedy hodowle musiałem restartować dałem sobie spokój ilość pozyskanej artemii był niewspółmiernie niski do ilości zabiegów i straconego czasu. Próbuj wiec lepiej sposobem wskazanym przez Nabe ;).

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Link Nabe zachęcił mnie jeszcze bardziej do własnej hodowli. W tygodniu kupuje cysty artemii i do roboty. Nie wiem tylko czy uda mi się kupić fitoplankton, jeśli nie spróboję zrobić zawiesinę ze spiruliny.

Opublikowano

Oczywiście ze spirulina, a ten plankton? Podobnie to jak przy dafni "zielona woda" bo to zwierzątka filtrujące.Tylko nie wiem czym nawozić żeby glony rosły w słonym,artemia jest dość specyficzna nie przeżyłaby nawet w akwa morskim z uwagi na niskie(!) zasolenie.