Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem do mojej 240 filtr wewnętrzny TURBO 750 AQUA SZUT-a posiadam oczywiście także zewnetrzny 700 TETRY. Podłoże w moim Malawi to drobny piasek (polecany piasek kwarcowy zakupiony w CASTORAMIE). Od czasu gdy mam pełna obsadę pysi wkład wewnetrznego filtra musze czyścić codziennie.Zabrudzony jest pyłem piaskowym. CZy to minie, czy to utrudnienie będzie trwało wiecznie? :cry: Jak dodać fotkę swojego baniaczka, chetnie bym sie pochwalił co stworzyłem, może coś nie tak zamontowałem, że mam problemy z wewnętrznym filtrem?

:roll:

Opublikowano

Akwa możesz zaprezentować w galerii klubowej:

http://www.klub-malawi.pl/galeria.html

jest tam tez szczegółowy opis jak to zrobić, forum nie służy do prezentacji tylko do dyskusji, bardziej zaawansowane prezentacje można również zrobić na serwisie klubowym i w niedawno powatałym Albumie.

Ja też używam takiego podłoża i bardzo je sobie chwalę i przedstawiony przez Ciebie opis zabrudzeń u mnie nie wystepuje.

Może masz ten filtr za nisko nad podłożem i coś zaciąga albo za słabo wypłukałes ten piach bo ma on też sporo drobnych pylistych frakcji

Opublikowano

Pewnie za słabo wypłukałem,gdyż patrząc przez boczną ściane akwarium widać ,ze do kryształu wodzie brakuje. Mam nadzieję ,ze to minie :cry:

Opublikowano

mój baniaczek funkcjonuje od 2 tygodni. jest szansa,że będzie ok?

Jeszcze jedno pytanko grzałka może być umiejscowiona przy rurce zasysającej do filtra zewnętrznego?Filtr wewnetrzny(turbo umieściłem po przeciwnej stronie zbiornika(długości) razem z wylotem z filtra zewnętrznego. Może tak zostać? :roll:

Opublikowano

Takie umieszczenie ani grzałce ani filtrowi nie zaszkodzi. Ten filtr jak wysoko jest nad podłożem ?