Skocz do zawartości

Tło z czarnego pcv - zarastanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu na tle wykonanym z czarnego spienionego pcv zaczęły mi się pojawiać zielenice i zaczątki prawdopodobnie krasnali (te niestety brązowe). Od dwóch tygodni nie czyszczę tła, liczę że się wszystko rozrośnie, jednak mała porowatość tego materiału mówi mi że nic z tego nie będzie. Zastanawia mnie także efekt końcowy całego przedsięwzięcia bo obecnie nie wygląda to pięknie. Napewno wymaga to czasu. Czy ktoś próbował już z Was wychodować glonki na spienionym pcv? Jest szansa na równomierne zglonienie? A może jednak odpuścić sobie zabawę? Generalnie główny atrybut dzięki któremu glonki zaczęły rosnąć to zmiana świetlówek na power glo i live glo 2x39W + duży prąd wody z Aquaela śmigający po tylnej ściance baniaka. Parametry wody czyli NO3 - 15 i PO4 < 0,5 nie zapowiadały pojawienia się zieleninki. Dziś do świetlówek dodałem odbłyśniki i ukierunkowałem światło na tło. Są szanse na dywanik na spienionym pcv?

Opublikowano

Tło nie jest równomiernie oświetlane i dlatego na równy dywanik z glonów nie ma szans. Osobiście usuwam takie kępki z tła bo mnie po prostu... denerwują.